Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Margots blod vände opinionen

Norrköping2005-11-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU-parlamentet röstade igår igenom ett förslag till ny kemikalielag. Omröstningen har föregåtts av flera års debatter, opinionsbildning, lobbyverksamhet och hårda motsättningar mellan traditionella industri- och miljöintressen. Margot Wallström har en stor del i den framgång som beslutet i parlamentet trots allt innebär. I sitt tidigare uppdrag som ansvarig för miljöpolitiken inom EU-kommissionen var Wallström mycket pådrivande såväl internt i EU-apparaten som utåt på de publika scenerna. Få torde väl ha glömt den enorma uppmärksamhet som Wallströms offentliga blodtest skapade. Analysen av hennes blod visade att hon bar på rester och spår även av sådana kemikalier som är borta från marknaden sedan länge.
Margots kemikalieblandade blod fick människor över hela Europa att haja till. Kemikalieindustrin och politiker från de länder där denna industri är stark och viktig hamnade därmed i en opinionsmässig uppförsbacke som de inte orkade med. De var tvungna att jämka sig.
Beslutet i EU-parlamentet är givetvis en kompromiss. Något annat vore otänkbart. De mest radikala och verklighetsfrånvända miljöaktivisterna - typ miljöpartiets Carl Schlyter - ingick därför i den begränsade minoritet av 155 ledamöter som röstade nej till den nya lagen. På den andra kanten ställde sig samtidigt den konservativa gruppen i parlamentet - EPP - negativ till vissa delar av gårdagens beslut. Majoriteten i den avslutande omröstningen - om lagen i sin helhet - blev till slut mycket bred. De flesta av de socialdemokratiska, liberala och konservativa ledamöterna röstade, tillsammans med vänstergruppen, ja till kompromissen.
Den viktigaste sakpolitiska framgången är förslaget om en ny lag för tillståndsgivning av de farligaste kemikalierna. Enligt EU-parlamentet skall tillståndet omprövas efter fem år. Kraven på tillverkare och importörer att hitta mindre farliga kemikalier ökar därmed markant.
Nu skall EU-parlamentets förslag behandlas av medlemsländernas regeringar i ministerrådet. EU:s ordförandeland Storbritannien har tydligt uttryckt ambitionen att frågan skall avgöras i ministerrådet före jul.
Det vore för bedrövligt om EU-länderna inte skulle kunna förena sig med parlamentet i denna fråga. Farliga kemikalier skall givetvis mönstras ut ur Europas livsmiljöer så fort som möjligt.
Läs mer om