Margots blod vände opinionen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Margots kemikalieblandade blod fick människor över hela Europa att haja till. Kemikalieindustrin och politiker från de länder där denna industri är stark och viktig hamnade därmed i en opinionsmässig uppförsbacke som de inte orkade med. De var tvungna att jämka sig.
Beslutet i EU-parlamentet är givetvis en kompromiss. Något annat vore otänkbart. De mest radikala och verklighetsfrånvända miljöaktivisterna - typ miljöpartiets Carl Schlyter - ingick därför i den begränsade minoritet av 155 ledamöter som röstade nej till den nya lagen. På den andra kanten ställde sig samtidigt den konservativa gruppen i parlamentet - EPP - negativ till vissa delar av gårdagens beslut. Majoriteten i den avslutande omröstningen - om lagen i sin helhet - blev till slut mycket bred. De flesta av de socialdemokratiska, liberala och konservativa ledamöterna röstade, tillsammans med vänstergruppen, ja till kompromissen.
Den viktigaste sakpolitiska framgången är förslaget om en ny lag för tillståndsgivning av de farligaste kemikalierna. Enligt EU-parlamentet skall tillståndet omprövas efter fem år. Kraven på tillverkare och importörer att hitta mindre farliga kemikalier ökar därmed markant.
Nu skall EU-parlamentets förslag behandlas av medlemsländernas regeringar i ministerrådet. EU:s ordförandeland Storbritannien har tydligt uttryckt ambitionen att frågan skall avgöras i ministerrådet före jul.
Det vore för bedrövligt om EU-länderna inte skulle kunna förena sig med parlamentet i denna fråga. Farliga kemikalier skall givetvis mönstras ut ur Europas livsmiljöer så fort som möjligt.