Margot & Cecilia har rätt
På försommaren 2009 är det val till EU-parlamentet. Både socialdemokraterna och moderaterna kommer att satsa hårt på valet. Partierna ser det som ett viktigt genrep för riksdagsvalet 2010. Räkna med kända namn på vallistorna och räkna med mer professionella kampanjer än vid de tidigare kalkonartade valen.
Margot Wallström.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
2009 har således förutsättningar att bli ett spännande EU-politiskt år. Och det behövs. I går framförde, var och en för sig, Margot Wallström (s) och EU-ministern Cecilia Malmström (fp) berättigad kritik mot att den svenska EU-politiken. Enligt Wallström uppträdde den förra (s)-regeringen alltför "ängsligt" i EU-frågor. Cecilia Malmström anser att det måste bli mindre "skämmigt" att tala om EU i Sverige.
De har rätt. Socialdemokratins tidigare bindning till de små nationellt inriktade partierna (v) och (mp) har fört undan EU-frågorna från dagspolitiken. För att freda samvetet har diverse statliga myndigheter försetts med pengar och kanslier för att diskutera EU ute i buskarna, långt borta från den riktiga politiken. Ännu 13 år efter att Sverige blev medlemmar i Unionen diskuteras Ja eller Nej till EU - som om folkomröstningen aldrig hållits. Det är beklämmande och bisarrt.
I morgon är det fest i Berlin. Det bjuds på gratis bratwurst och öl, museerna står öppna och nattklubbarna sänker priset. Allt för att fira att det är 50 år sedan EU:s sex grundarländer skrev under Romdeklarationen.
Fredrik Reinfeldt är där - så även Mona Sahlin. Jag hoppas att de tar med sig festkänslan hem till den svenska politiska vardagen. Berättelsen om Europas enande är sensationellt framgångsrik. Sverige har allt att vinna på att succén fortsätter. Genom att göra 2009 till ett laddat och hett EU-politiskt år kan Sverige och svenskarna lämna mer aktiva bidrag till Unionens utveckling.