Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många hjälpmedel ställer till problem

I Östergötland har vi ganska bra möjlighet att få de hjälpmedel som behövs för den funktionshindrade. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Ett problem är att det kommer så mycket nya hjälpmedel att de som förskriver får problem att anpassa till aktuell brukare.

Norrköping2006-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta innebär i många fall att man förskriver ett hjälpmedel som sedan visar sig icke vara användbart till just den brukaren. För att råda bot på detta borde det finnas en bank av hjälpmedel som kan användas för ett praktiskt prov innan en beställning görs.

Ett annat problem är att om du flyttar till ett annat landsting så kan de hjälpmedel du har kostnadsfritt i Östergötland helt plötsligt vara avgiftsbelagda. För att råda bot på dessa orättvisor borde i stället staten ha det ekonomiska ansvaret i stället för respektive landsting.

Folkpartisterna Darell och Asserhed har i debatten hävdat att majoritetspartierna för att slippa ta sitt politiska ansvar gömmer sig bakom en tjänsteman. Det var inte riktigt hela sanningen eftersom förslaget varit ute på remiss till samtliga handikappföreningar i länet anslutna till Handikapp -föreningarnas Samarbets Organisation. (HSO). Dessutom har vi regelbundet träffar med politiker på både lokal- som länsnivå samt med tjänstemän inom de olika förvaltningarna och där hjälpmedel, tillgänglighet och inte minst våra medlemmars levnadsvillkor i dagens samhälle diskuteras. Inom NHR och det gäller samtliga handikapporganisationer är vi mycket intresserade att få i gång en dialog med er politiker över bordet i stället för via media.

En annan stor orättvisa är den åldersgräns som finns när det gäller att få en personlig assistent. Lagen om Stöd och Service (LSS), vilken antogs 1994 var ett stort steg för den funktionshindrade. Men denna lag gäller bara om du inte uppnått en ålder av 65 år. Dock fungerar lagen så att har du fått beslut om personlig assistent till dig som funktionshindrad när du är exempelvis 64 år, så får du behålla rätten till assistent livet ut. För dessa personer som fick tillgång till en personlig assistent öppnade sig helt nya möjligheter att deltaga i aktiviteter som icke funktionshindrade kunde.

Dessutom kunde hon eller han med hjälp av assistenten leva ett normalt hemliv med alla sysslor som det innebar.
Nu måste man fråga varför man skall diskrimineras när man fyllt denna magiska ålder och i princip tala om för dessa att ni inte får leva som ni vill oavsett om ni mår bra både psykiskt och fysiskt trots handikappet.

Detta inlägg får inte ses som ett föreningsinlägg utan som ett personligt från en som har många positiva erfarenheter av både förskrivning av hjälpmedel som av personliga assistenter.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Henry Lindh
NHR - Östergötland
Läs mer om