Män också föräldrar?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots det så är det få män som vill arbeta inom kvinnodominerade yrken. Ett litet antal män vill vara pappaledig under halva föräldraledigheten. Det är också fortfarande skrämmande många män som misshandlar den kvinna de lever med.
Varför? Tomas Wetterberg har försökt att söka svar på detta. Förra veckan presenterade han sin rapport "Vill man ha jämställdhet?"
<b>Utvidgad föräldrautbildning</b>
I sin slutrapport lägger Tomas Wetterberg fram förslag för att uppnå ett mer genomgripande förändringsarbete vad gäller jämställdhet. Bland annat tas flera förslag upp för att råda bot på den ojämställda situation som råder kring föräldraansvar.
Några av de föreslagna åtgärderna är bland annat en utvidgad föräldrautbildning på mödravårdcentraler, samt införande av verksamhet riktad direkt till unga pappor.
<b>Delad ledighet</b>
Tomas Wetterberg föreslår också att föräldrapenningen förlängs till 24 månader. 16 av dessa ska fördelas jämnt mellan föräldrarna; 8 månader åt mamman och 8 månader till pappan. Resterande 8 månader får familjen fördela.
Att förlänga föräldrapenningen är en ekonomisk fråga men välkommen av alla småbarnsföräldrar som vill ha möjligheten att vara hemma längre. Alla familjer kanske inte välkomnar förslaget med att binda 8 månaders ledighet till pappan, men det vore bra.
Föräldraledigheten är i de flesta fall en exklusiv mammaledighet. Genom att dela ledigheten så blir det allmänt accepterat och förmodligen en självklarhet för fler män att vara hemma med sitt barn halva ledigheten.
Om arbetsgivare inser att både män och kvinnor blir föräldrar och är föräldralediga så skulle förhoppningsvis även diskrimineringen av gravida och potentiella mammor att minska.