Lugna ner dig, Nuder
Socialdemokratiska partier och politiker i Europa bedriver en kampanj mot EU-kommissionens förslag till politik för tillväxt och jobb. Finansminister Pär Nuder har för sin del dömt ut EU-kommissionens förslag totalt. Enligt Nuder föreslår kommissionen bara "avregleringar, sänkta skatter och öppna marknader".
Finansminister med högt tonläge. För högt. FOTO: SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arbetslösheten är hög och tillväxten låg på Europas inre marknad. Jämför vi EU med USA och stora delar av Asien kan vi konstatera att Europa sackar efter. Däremot hävdar sig EU rätt så bra i jämförelse när det gäller medborgarnas sociala trygghet och miljöpolitikens utbyggnad. Därför fokuserar - rätt naturligt må man tycka - kommissionen just på de ekonomiska brister som tynger och försvagar den europeiska modellen av idag.
Medlemsländerna i EU har gemensamt bestämt sig för den inre marknaden i EU inom ett antal år skall kännetecknas av en betydligt bättre ekonomisk dynamik och tillväxt än idag. Det är kommissionens uppgift att driva på processen. Politikerna i medlemsländerna skall inte komma undan med tomma och vackra ord. Alla de miljontals arbetslösa och underförsörjda människorna i Europa har rätt att kräva handling och resultat av politikerna.
Varje stavelse i vartenda handlingsprogram som antas på Europanivå kan därför inte alltid passa in i varje politikerns nationella målsättningar och valrörelser. Det nya och stora EU måste ha förmågan att komma överens om annat än plattityder och politikerna måste kunna ge och ta i förhandlingarna. Nuders våldsamma kritik av kommissionen - där hans partikamrat Margot Wallström är vice ordförande - borde sålunda tonas ned några grader. Den som till äventyrs tar sig tid att ta del av EU-kommissionens förslag till politik för tillväxt och jobb kommer dessutom att finna att kommissionen är hyfsat balanserad i sin syn på ekonomi, miljö och de sociala tryggheterna. Finansminister Nuders kritik av EU-kommissionen skulle därför vinna i tyngd om kritiken i något högre grad knöt an till verkligheternas tillstånd.
Partipolitik är förvisso en väsentlig del av den europeiska politiken.
Men partihänsyn får aldrig bli allt. Sakfrågorna och människornas väl och ve bör därför finnas i centrum av även den mest hängivne partigängares uppmärksamhet.