Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Loppet är inte kört

Solidariteten är en avgörande fråga för socialdemokraterna och deras allierade. Det framgick tydligt av gårdagens partiledardebatt i tv där Göran Persson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly gjorde gemensam sak mot borgerligheten.
Foto: Scanpix

Solidariteten är en avgörande fråga för socialdemokraterna och deras allierade. Det framgick tydligt av gårdagens partiledardebatt i tv där Göran Persson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly gjorde gemensam sak mot borgerligheten. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-09-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I går kväll, 54 veckor före valet 2006 möttes partiledarna för debatt i SVT:s Agenda. Den borgerliga alliansen leder med ungefär tio procent i opinionsmätningarna. Socialdemokraterna är därför pressade att göra ett otroligt bra sista regeringsår för att kunna behålla den politiska makten.
Debatten i SVT är mycket viktig för alla såväl närvarande som frånvarande partier. Gör de etablerade partierna bra ifrån sig minskar nämligen utrymmet för uppstickarna Nils Lundgren och Gudrun Schyman och för de lokala sjukvårdspartier som hoppas på att bli representerade i riksdagen efter nästa val.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand knöt i sitt inledningsanförande an till orkanens härjningar i New Orleans. Genom att koppla sitt eget partis program för minskande växthusgaser till människors oro för klimatförändringar hoppas miljöpartiet på ökat stöd från väljarna. Det kan mycket väl visa sig vara ett vinnande upplägg. Maria Wetterstrand är dessutom en möjlig kommande stjärna på den politiska himlen.
Kombinationen Wetterstrand och oron över klimatet kan få miljöpartiet att växa.

Statsminister Göran Persson var laddad i debatten. I sitt första inlägg tog han upp de väsentligaste frågorna för socialdemokratin. Glädjande nog knöt han samman de gröna frågorna med mer traditionell socialdemokratisk solidaritet när det gäller arbetslöshet och sjukdom.
Han gick direkt till attack mot den borgerliga alliansens förslag om kraftiga nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen. De borgerliga partierna - som stod tillsammans i TV - studion - delade upp sina hjärtefrågor mellan sig i sina inledningar.
Den fråga som dominerade partiledarnas debatt var förstås arbete och arbetslöshet. Lars Leijonborg försökte angripa socialdemokratin från vänster. Han målade upp en bild av en arbetarrörelse som har övergivit arbetslinjen.

<B>Göran Persson blev dock inte svaret skyldig. Gång efter gång upprepade han frågor till Leijonborg och Reinfeldt om hur den borgerliga alliansen förslag om kraftiga sänkningar av trygghetsförsäkringarna skall kunna minska de sociala och ekonomiska klyftorna i Sverige.</B>

Samtidigt var Persson tydlig med att grunden i den socialdemokratiska politiken för mer jobb handlar om helt andra saker än ersättningsnivåer; näringspolitik, regionalpolitik, skatte - och regelförbättringar för småföretagare och gedigna satsningar på utbildning och forskning är det som står i förgrunden.

Skillnaden mellan socialdemokratin och den borgerliga alliansen är att Göran Persson vill förena framtidssatsningarna med en rimlig solidaritet med människor som riskerar att hamna på efterkälken genom arbetslöshet och sjukdom.
Debatten var tydlig i dessa delar. Väljarna kan se två utmejslade alternativ framför sig när de så småningom på allvar börjar fundera på var de skall lägga sin röst. Båda blocken har snarlika näringspolitiska program, har en ökad samsyn när det gäller utbildning och skola och det finns heller inga stora utrikespolitiska skillnader mellan borgerligheten och socialdemokratin.

<B>Den avgörande frågan som varje väljare måste förhålla sig till är därför hur de vill att solidariteten skall vara organiserad på samhällsplanet. Borgerlighetens chans är att tillräckligt många människor kan förtränga tanken på att de själva kan bli arbetslösa, sjuka och/eller gamla och sjuka med stort vårdbehov.</B>

Perssons, Wetterstrands och Ohlys ligger i att det motsatta inträffar. Vid gårdagskvällens debatt stärkte definitivt socialdemokratin och samarbetspartierna sina aktier.
Borgerligheten gjorde inte dåligt ifrån sig i debatten. Fredrik Reinfeldt har utvecklat en ledarstil som är förtroendegivande och det var ingen tvekan om att han uppträder som ett statsministeralternativ. Maud Olofsson saknar inte trovärdighet som småföretagarföreträdare. Lars Leijonborg kom däremot inte riktigt in i debatten och Hägglund har svårt att bryta igenom i TV.
Båda sidor var märkbart enade. Inga frågor eller angrepp riktades mot partierna i det egna blocket.
Socialdemokraterna och samarbetspartierna fick i mina ögon en välbehövlig framgång i den TV-sända debatten. Loppet är långtifrån kört för Perssons regering.