Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Utvecklingssamtal bättre än betyg

Foto:

Norrköping2001-04-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skolverket presenterar idag en rapport som ger nytt perspektiv på betygsfrågan. Borgerliga politiker driver gärna kravet om betyg tidigare i skolan. Vissa borgerliga kommuner försöker till och med införa betyg från första klass. Högerns skolröster hävdar att såväl lärare, elever och föräldrar kräver mer betyg; både fler betygssteg och betyg längre ner i åldrarna. Skolverkets rapport slår dock sönder denna ogrundade argumentation. Det finns många myter om betyg och dess överlägsenhet gentemot utvecklingssamtalen. Undersökningen som presenteras idag visar att det handlar om just myter. "Attityder till skolan 2000" bygger på svar från ungefär 2000 lärare, samt lika många föräldrar respektive elever. Deras svar visar ett mycket starkt stöd för utvecklingssamtalen i skolan. Hela 83 procent av eleverna och 73 procent av föräldrarna är nöjda med sina utvecklingssamtal. Informationen om hur utbildningen fortskrider, vilka ämnen som fungerar bra eller sämre, hur den sociala utvecklingen fortskrider etc. Utvecklingssamtal i skolan är ett viktigt forum för öppen och innehållsrik dialog.

<b>Uppenbara fördelar</b>
Fördelarna med utvecklingssamtalen är uppenbara. Ett samtal mellan elev, lärare och föräldrar sker mellan de närvarande. Alla får ta upp det som känns angeläget, frågor och följdfrågor är möjliga, det blir en personlig och förtroendeskapande stämning. Risken för missförstånd och ofullständig information blir mindre. Utvecklingssamtal sker minst en gång per termin och är det huvudsakliga tillfället för information och diskussion om skolgången. Efter åttonde klass så är utvecklingssamtal mer ett komplement och den standardiserade betygsskalan blir istället den enda måttstocken på hur skolan fungerar. Betygen upplevs av många som framtvingande av prestationsångest och istället för en morot blir betygen ett ok eller orsaken till studier över huvudtaget.
Risken finns att utvecklingssamtalen nedprioriteras och blir sämre efter betygens inträde i åttonde klass. En siffra på pappret kan aldrig berätta närmelsevis lika mycket om en elevs lärande som ett personligt samtal. Istället för att betygsivrarna hela tiden hörs, så borde betygsmotståndarna höja sina röster. Argument och stöd mot betygen finns det gott om.


Läs mer om