Ledare: Rättvisebudget
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tårtkastning mot politiker är relativt vanligt i andra länder. Tyvärr kan den utvecklingen leda till nödvändighet att öka avståndet mellan politiker och allmänhet. Där argumenten tryter och positiv publicitet är svår så blir aktioner som gårdagens ett alternativ. Trivialiteter med en skjorttvätt kan få långt tråkigare konsekvenser med mer försiktiga politiker och färre möten med allmänheten. Svårare för kritiker att inte bara kasta tårtor utan också framföra sina åsikter.
<b>Rättvisebudget</b>
Den budget som Bosse Ringholm tappade i tårttumultet innehåller större mumsbitar än det som kletade fast på hans överrock.
Det mesta i budgeten var känt i förhand. Mycket på grund av samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet vilka flitigt använt media och läckande information som ett vapen i förhandlingarna. Trots samarbetspartiernas gälla utfall så är vårbudgeten som Ringholm uttrycker sig traditionell socialdemokratisk rättvisepolitik.
Tydlig är den fördelningspolitiska profilen. Satsningarna sker främst mot den tiondel i samhället med lägst inkomst. I vårbudgeten ges pengar på ett brett fält som sammantaget ger en tydlig solidarisk omfördelning till de med störst behov. Problematiken med att förstärkningar för socialbidragstagarna inte medför mer pengar i plånboken utan endast en besparing för kommunen finns kvar. Göran Persson har satt upp ett tydligt mål om att halvera antalet socialbidragstagare vilket vore att halvera en klassfälla.
<b>Mot full sysselsättning</b>
Arbetet för att uppnå full sysselsättning fortsätter. Vårbudgeten innehåller en rad positiva besked för fler jobb och ett bättre arbetsliv. För insatser mot deltidsarbetslösheten som berör omkring 100 000 personer i Sverige, främst kvinnor, så tillförs 100 miljoner kronor per år under tre års tid. 700 miljoner kronor som använts för tillfällig personalförstärkning på arbetsförmedlingarna permanentas, varav 165 miljoner avsätts för att stärka förutsätt- ningarna på arbetsmarknaden för personer med utländsk bakgrund. Drygt 40 miljoner kronor mer än tidigare satsas för att främja kvinnors och invandrares företagande. 100 miljoner kronor avsätts fram till 2004 för att långtidssjukskrivna ska få en väg tillbaka till arbete. Arbetsskadeförsäkringen reformeras och det ska bli enklare att få sin skada klassificerad som arbetsskada. 500 miljoner kronor avsätts för detta 2002 och en miljard kronor varaktigt från 2003 och framåt. A-kassan höjs, både lägsta nivån och taket. Lägsta nivån höjs från 240 till 270 kronor den 1 juli och taket med 100 kronor till 680 kronor under de första 100 ersättningsdagarna. Planering finns för ytterligare höjningar nästa år.
Förbehållet för vidare förstärkningar är tillväxttakten kommande år. Osäkerhet finns hur mycket den internationella lågkonjunkturen och avmattning i den amerikanska ekonomin kommer att påverka statsfinanserna. Trots svårigheterna att förutse graden av en sviktande konjunktur så var gårdagens vårbudget ett styrkebesked för svensk ekonomi. Offensiv fördelningspolitik, välfärdsförstärkningar och en rad rättvisereformer. Dessutom finns det förutsättningar för såväl avbetalning på statsskulden och eventuella skattesänkningar till hösten. Bosse Ringholm förtjänar tårta till kaffet snarare än tårta kastad i ansiktet.