Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Mer lön - bättre hälsa

Foto:

Norrköping2001-04-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Folkbladet kunde igår berätta om den dramatiska ökningen av långtidssjukskrivningar.
Sjukfrånvaron bland de kommunanställda i Norrköping har mer än fördubblats under tiden från 1996 till 2000. Allra värst är utvecklingen bland grundskolelärarna. Under samma tidsperiod har långtidssjukskrivningarna nästan fyrdubblats bland lärarna och situationen förvärras för varje år. Det senaste året skedde en 50-procentig ökning av sjukskrivningarna bland grundskollärarna.

<b>Förödande kostnader </b>
I år förväntas kostnaderna för långtidssjuka öka med 7 miljarder kronor. TCO har räknat fram att kostnaderna är totalt 50 miljarder kronor. Om man lägger samman kostnaderna i statsbudgeten för sjukskrivna och förtidspensionerade så blir det 100 miljarder nästa år.
Att bli långtidssjukskriven är en personlig plåga och samhällsekonomiskt förödande.
Huvudvärk, ryggbesvär, sömnproblem, ångest, övervikt, allergier, diabetes och återkommande oro ökar bland både män och kvinnor och i nästan alla åldrar. Stress, dålig arbetsmiljö och generellt sviktande allmänhälsa bidrar till de ökande sjukskrivningarna. Människor är inte tillfälligt sjuka utan lider alltmer av svåra sjukdomar som kronisk värk och utbrändhet.

<b>Höj lönerna</b>
Sven Nelander har i en LO-rapport ännu en gång lagt fast sambandet mellan lön och hälsa. De med lägsta löner har också den sämsta hälsan. Rökning och övervikt återfinns i stor utsträckning inom denna grupp. Högre lön ger istället samband med bättre arbetsmiljö, mindre ekonomisk stress, mer motion, bättre hälsa och således mindre sjukfrånvaro.

Lösningen på det allvarliga och kostsamma problemet med hög andel långtidssjukskrivna är att höja lönerna. Mer pengar i lön ger mindre sjukskrivningar och en besparing för samhället.
Kommunanställda har förövrigt en klar eftersläpning i lön jämförelsevis med alla andra grupper. Anställda inom industri och övrigt näringsliv har bäst löneutveckling. Därefter kommer staten och sist kommunanställda. Statistik från Konjunkturinstitutet visar att de kommunställda haft minst löneökningar i ett kvartssekel. Ända sedan 1972 och framåt har kommunala sektorns anställda haft sämsta löneutvecklingen. Detta är bedrövligt, men några realistiska förväntningar att detta bryts i år finns tyvärr inte.

Så länge löneklyftan till de kommunanställda växer så fortsätter långtidssjukskrivningarna att öka. Det tjänar ingen på. Lösningen är enkel, effektiv och solklar; höj lönerna ordentligt för kommunens anställda. Vårdpersonal och lärare än inte samhällets tjänstehjon och pigor.
Läs mer om