Ledare: Jämtlänningar möter EU
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Krav på akuta åtgärder</b>
Livsmedelssäkerhet är det informella ministermötets tema.. I mars hölls en konferens i Uppsala där forskare, experter och representanter från olika delar av näringen diskuterade säkerhet och kvalitet. Vad som styr konsumenternas livsmedelsval, producenternas drivkrafter, djurtransporter, samt den enorma jordbruksbudgeten inom EU var några av frågorna som avhandlades i Uppsala. Slutsatserna från den konferensen ligger till grund för ministrarnas diskussion i Östersund.
Det långsiktiga arbetet med att reformera EU:s jordbrukspolitik är givetvis avgörande för att undvika framtida kriser liknande dagens. Det är dock mer akuta åtgärder som journalisterna i Östersund vill presentera för medborgare runt om i Europa. När mul- och klövsjukan idag ska diskuteras förväntas vaccinationer bli en av de heta frågorna.
Storbritannien, Irland, Frankrike och Nederländerna tillhör de EU-länder som hittills drabbats av mul- och klövsjuka och som för hårda debatter om vaccination som möjlig lösning på den ännu oöverblickbara katastrofen.
<b>Bra med studiebesök</b>
Margareta Winbergs dagordning för Östersundsmötet med besök i svensk glesbygd och samevisten är mycket bra. Jordbruksministrarna behöver mer kunskap om den mångfasetterade union de tar beslut över. En av de viktigaste uppgifterna under Sveriges korta halvår som ordförandeland är att sprida kunskap om vår region. Att varje ministermöte sprids över landet och innehåller möte med lokalbefolkningen och studiebesök i omgivningarna bör inte kritiseras vara för omfattande. Snarare avsätts för lite tid för detta. Ministerråden behöver vara ute i olika delar av medlemsländerna snarare än att öka mötestiden i Bryssel.
När köttbergen brinner och hela jordbruksnäringen är i gungning är det dock inte konstigt att Europas invånare undrar om inte skoteråkningen kan skjutas på framtiden för mer angelägen tidsprioritering.