Ledare: Inför regionparlament
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>ÖSTSAM kaffeklubb</b>
ÖSTSAM bygger på den naturliga viljan att samverka i sitt närområde. ÖSTSAM är en ideell förening som bildades i september 1999 av Östergötlands läns landsting och de tretton kommunerna för att skapa en gemensam arena för det regionala politiska samarbetet.
"Målet för ÖSTSAM är en kraftfull region som attraherar kompetens och kapital och därigenom ökar välstånd, välbefinnande och hälsa för regionens invånare." Även om målet är en kraftfull region så är ÖSTSAM allt annat än en kraftfull aktör för att åstadkomma detta. När det gäller att tillvarata de möjligheter och det ansvar som naturligt kan skötas på regional nivå så liknar ÖSTSAM en intern kaffeklubb.
Att prata skall aldrig underskattas, men behovet av en stark regional samordning behöver övergå från ord till handling. ÖSTSAM fungerar bra som ideell förening, men kan inte bli någonting annat än ett diskussionsforum vilket är otillräckligt.
<b>S debatterade i Motala</b>
För nästan två veckor sedan hade socialdemokraterna i Östergötland årsmöte i Motala. Den politiska huvudpunkten på årsmötet rörde framtiden för ÖSTSAM och det regionala samarbetet.
På socialdemokraternas årsmöte presenterades och diskuterades tre möjliga organisationsformer för den regionala nivån: ÖSTSAM - ideell förening, indirekt valt regionförbund eller ett direktvalt regionparlament.
Demokratiaspekten, att direkt välja sina regionala representanter och därmed kunna avkräva politiskt ansvar måste väga tungt. Ett regionparlament ger även en tydlighet om ansvarsfördelning. ÖSTSAM är inte särskilt demokratiskt gynnsamt och dess uppgift säkerligen obekant för de flesta medborgare.
Att avskaffa landstinget och ÖSTSAM till förmån för ett direktvalt regionparlament är både mest demokratiskt och verkningsfullt för länets utveckling.
Tyvärr vill socialdemokraterna i likhet med nästan alla partier fortsätta ha en ideell förening åtminstone fram till år 2006. Moderaterna vill bilda ett kommunalförbund vilket är det sämsta av två världar.
Endast folkpartiet vill snarast möjligt inrätta ett regionparlament, medan centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet uttalar det som ett mål på sikt.
<b>Regionalt gymnasieansvar</b>
Regionparlamentet skulle också överta en del av kommunens politiska ansvar där verksamhetsområdet lämpar sig bättre för ett regionalt ansvar. Det tydligaste området är gymnasieskolan.
Många elever från exempelvis Finspång väljer att genomföra sin gymnasieutbildning utanför kommunen vilket ger en stor ekonomisk kostnad för Finspång.
Genom att göra gymnasieskolan till ett regionalt ansvarsområde så skulle kostnaderna utjämnas och minska för enskilda kommuner. Än viktigare är möjliggörandet av större utbud av gymnasieprogram för länets ungdomar att välja mellan. Möjligheten att välja gymnasium samt utbildning från ett gemensamt stort programutbyte innebär ingen ekonomisk påfrestning för kommunen eftersom det ekonomiska ansvaret är gemensamt.
<b>Anordnar seminarium</b>
ÖSTSAM anordnar den 22 maj ett seminarium om regional samverkan kring gymnasieskolan. Då ska bland annat erfarenheter från Göteborgsregionens kommunalförbund redovisas. Kanske sneglas mot en framtid som förhoppningsvis inte är alltför långt borta där gymnasieansvaret är regionaliserat.
Men Östergötland bör inte skapa fler otydliga aktörer - vare sig kaffeklubbar eller forum med formellt ansvar. Ett direktvalt regionparlament skulle bli en kraftfull aktör med demokratisk förankring och en tydlig politisk dagordning där gymnasieskolan är en av de givna uppgifterna.