Ledare: Hotet från Bush
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
George W. Bush har nu också gett klartecken till ett kontroversiellt robotförsvar. Bush vill satsa på ett robotförsvar för att skydda USA mot kärnvapenanfall. Bush vill även avskaffa kärnvapennedrustnings avtalet ABM för att det tillhör en förgången tid. "Avtalet representerar inte nutiden eller pekar mot framtiden. Det är en relik från det förgångna. Inget avtal som förhindrar oss från att möta dagens hot och att utveckla lovande teknologi som kan försvara oss, våra vänner och våra allierade är i vårt eller världsfredens intresse."
Men kapprustning - att möta rädsla med att skapa rädsla - skulle höra framtiden till?
Bush menar att Ryssland inte längre är det primära hotet mot landet och världen. Däremot är hotet stort från diktaturer som Irak och Nordkorea. Analysen är givetvis riktig och därför är exempelvis de omdiskuterade sanktionerna mot Irak nödvändiga. Utan möjlighet till vapeninspektioner måste landet anses som ett hot mot världsfreden - någonting FN aldrig får förlika sig med eller acceptera.
Vad USA gör genom att skapa ett robotförsvar är däremot att sända helt fel signaler till omvärlden, både sina vänner och fiender. Bush ger diktaturerna de bästa argument de behöver. Då USA:s president ser ett behov av upprustning så skapar det givetvis en dominoeffekt. Kapprustning och ökad hotbild levererat av George W. Bush personligen!
Göran Persson är nu i Nordkorea för att bland annat diskutera deras missilprogram som befaras kunna bestyckas med kärnvapen. Samtidigt tar alltså Bush ett beslut som oundvikligen kommer att skärpa tonläget och omintetgöra utsikterna för en framgångsrik nedrustningsdiskussion.
När Persson har diskuterat missilprogram i Nordkorea är det snart dags att ta emot Bush i Göteborg. Robotförsvar står nu högt på listan tillsammans med dödsstraff, abortmotstånd och miljöfientlighet där Persson måste framföra EU:s tydliga fördömande.