Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare. Högerstyrt Italien

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-05-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Silvio Berlusconi och högeralliansen Friheternas hus blev som väntat valets segrare i Italien. Men det var ett mycket jämnt parlamentsvalet med högt valdeltagandet och kaosartad röstning.
50 miljoner röstberättigade skulle i söndags beredas möjlighet att rösta. Poströstning är, till skillnad från de flesta andra EU-länder, inte möjligt i Italien. Samtliga röster ska sedan räknas för hand vilket gör att förseningar inte är konstigt. Vallokalerna skulle ha stängts klockan tio på söndagskvällen, men då ringlade sig ännu långa köer utanför en del lokaler som förlängde öppethållandet. Även om lokalerna höll öppet längre så gjorde köerna att många inte orkade invänta sin tur. Valet kallas skandalartat av italiensk press. En debatt om den byråkratiska och gammalmodiga valproceduren är att vänta tillsammans med debatt om valutgången.

<b>Bakåt för Lega Nord</b>
Silvio Berlusconis Forza Italia gick starkt framåt och är efter valet Italiens största parti. Forza Italia ingår i en omfattande koalition och om valet var en enorm framgång för Berlusconi, så gick det desto sämre för de allierade Lega Nord. Partiet har förlorat hälften av sina väljare sedan rekordvalet 1996 och fick nu cirka fem procent.
Mycket av de internationella farhågorna har gällt Silvio Berlusconis tveksamma karaktär som politiker. Hans ekonomiska och opinionsmässiga inflytande i landet som riskerar att skapa ett maktblock som missgynnar demokrati och oberoende. Framför allt har omvärlden varit starkt kritiska till att en regering ledd av Berlusconi kan samarbeta med det EU- och invandrarfientliga partiet Lega Nord.
Då Jörg Haiders Frihetsparti fick politiskt inflytande i Österrike valde EU att skarpt markera och agera. Det är inte troligt att detta sker mot Italien. Vid toppmötet i Nice enades EU-länderna om en procedur för hur man ska agera ifall en regering bryter mot grundläggande "europeiska värderingar". En sådan process ska hanteras av EU:s ordförandeland och det är övriga EU-länders sak att sätta igång diskussionen. Minst 12 av 15 medlemsländer måste vara överens innan man agerar mot en enskild medlemsstat.
Göran Persson sa igår att han anser att det inte går att bedöma en regering förrän man har sett regeringsförklaringen. Likaså har kommissionens ordförande Romano Prodi betonat att den nya italienska regeringen ska bedömas efter sina gärningar.
Det finns all anledning att sätta såväl regeringsförklaring som tillträdande alliansföreträdare under granskande lupp.

<b>Bildt fel ute igen</b>
Jörg Haider själv hade enbart uppskattande ord att säga om den italienska valutgången. Haider kallade Berlusconis seger som positiv för Europa. Haider var talande nog i Milano under helgen på ett "helt privat besök", men mer troligt är att en visit lades hos meningsfränderna i Lega Nord.
Uppskattande ord om Berlusconi hade anmärkningsvärt även Carl Bildt, vars politiska stjärnglans blir mer och mer solkig. Bildt som numera är gift med en italienska tycker att Silvio Berlusconi och Forza Italia har ett bra ekonomiskt program. Förutom Bildts bristande oro kring Berlusconi som politisk ledare så saknas rättmätig kritik av den nya majoritetens främlingsfientliga samarbetsparti vilka ska hjälpa till och genomföra detta ekonomiska program.
Det är dags att Bildt lämnar politiken innan hans namn och karriär är fullständigt intetgjort.
Läs mer om