Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Gymnich i Nyköping

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-05-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anna Lindh tar i helgen emot sina utrikesministerkollegor på hemmaplan i Nyköping. Precis som de flesta statsråd har Lindh tagit chansen att visa upp och profilera sin hemort som värdstad för mötet. I det här fallet liknar välkomstkommittén en riktig familjefest. Anna Lindhs man, landshövding Bo Holmberg, är säkerligen mycket nöjd över den uppmärksamhet som mötet tilldrar Sörmland.
Medan Anna leder arbetssessioner, sitter i representationslunch eller ställer sig längst fram vid fotopooler så får Bo ta sig an andra uppgifter. Brukligt vid informella möten är att ministrarnas respektive blir guidade i omgivningarna. Endast Sverige, Österrike och Luxemburg har kvinnliga utrikesministrar. Bo får därför visa runt tolv kvinnor på Nyköpings begivenheter. Det svenska avbräcket i den traditionella könsfördelningen kan förhoppningsvis medvetengöra även jämställdhetsperspektiv under helgen. Sverige har en viktig roll att föregå med gott exempel och visa jämställdhet i praktiken. Under detta ordförandeskap är det Margareta Winberg som kör snöskotern och maken sitter bakpå. När Anna Lindh samlar till möte så är det Bo som får roa och representera. Som landshövding kan det inte vara någon obekant uppgift.

<b>Friare debatt </b>
Nyköpingsmötet i helgen är ett så kallat Gymnichmöte. Det är inget möte för att anta slutsatser eller fatta beslut. En gång under varje ordförandeskap anordnas ett informellt utrikesministermöte som kallas Gymnich. Namnet kommer av den ort i Tyskland där det första informella mötet hölls. På dessa möten har utrikesministrarna en friare och mer framåtblickande diskussion om aktuella utrikespolitiska frågor än på de formella ministermötena som äger rum i Bryssel varje månad. Under söndagen har exempelvis kandidatländernas utrikesministrar inbjudits för att ge sin syn på EU:s framtid och hur de vill att debatten och arbetet med utvidgningen fortlöper.
Unionens utvidgning är ett av Sveriges tre högst prioriterade områden och förhandlingarna är både känsliga och brådskande. Medborgarna i de nya EU-medlemmarnas fria rörlighet över gränser är en knäckfråga som kommer att ägnas speciell uppmärksamhet.

<b>Korea, Balkan, Mellanöstern</b>
En mycket aktuell fråga är givetvis utvecklingen mellan Sydkorea och Nordkorea med anledningen av Göran Perssons besök i veckan. Ett annat område som tyvärr alltid känns aktuellt är Mellanösterns bräckliga fredsprocess som nästan förintats och under lång tid inneburit ett steg fram och två steg tillbaka. Ett tredje område som kommer att beröras i helgen är situationen på Västra Balkan. Valet som hölls i Montenegro den 22 april var jämnt och delade befolkningen i två nästan lika stora delar gällande frågan om självständighet. Montenegros självständighetsdebatt berör fredsarbetet och framtiden för hela Balkan.
Sverige har fört upp mänskliga rättigheter som en stor punkt på helgens dagordning. Det grundar sig på en ambition att höja EU:s profil om dess möjligheter att genom exempelvis associationsavtal vara en verkningsfull aktör för stärkande av mänskliga rättigheter. Tre aspekter av mänskliga rättigheter kommer särskilt att lyftas fram: EU:s samarbete med icke-statliga organisationer, barnens rättigheter och situationen för massmedia. Det senare även det mycket aktuellt genom Rysslands beslut att stoppa den fria tv-kanalen som bland annat vågat granska kriget i Tjetjenien. Kritik mot Ryssland hör hemma på helgens Gymnichmöte i det sörmländska vårlandskapet.
Läs mer om