Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: EU öppna dig!

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-04-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Offentlighetsprincipen är en viktig fråga för Sverige. Ökad öppenhet och enklare för medborgare att få ut handlingar från EU-institutionerna har varit en paradfråga för det svenska ordförandeskapet. Den svenska regeringen har därför drivit frågan om EU:s öppenhetsregler hårt under de senaste månaderna. Igår träffades en viktig principöverenskommelse mellan medlemsstaterna, kommissionen och parlamentet. Det återstår för parlamentet och rådet att formellt anta de nya reglerna. Men gårdagens överenskommelse innebär ett väsentligt genombrott på området. Det hela får räknas som en stor svensk framgång. Risken finns att fokus varit att nå enighet kring ett förslag över huvudtaget - att dess innehåll uppfattas som för tamt.

<b>Två dåliga alternativ</b>
Klart från början har varit att den svenska regeringen hade att välja mellan två saker. Endera godta en något urvattnad kompromiss eller skjuta offentlighetsarbetet vidare till kommande ordförandeskap och därmed hela frågan i sank. Båda alternativen skulle framställa det svenska ordförandet som ett riktigt misslyckande. Att driva kravet på ökad offentlighet så hårt och sedan inte nå något som helst resultat var uteslutet.
Gårdagens överenskommelse är långt ifrån slutmålet för den svenska ambitionen att skapa ett öppet samarbete. Den svenska linjen skiljer sig betydande från de medlemsländer som saknar långtgående nationell offentlighetsprincip och inte ser värdet av en transparent och öppen union.
Förslaget som nu ligger för beslut är givetvis en kompromiss. Det har brister som exempelvis när det gäller relativt långtgående möjligheter belägga känsliga handlingar med sekretess.
Enligt förslaget ska reglerna ses över senast den 31 januari 2004. Det innebär att oklarheter och brister som redan finns eller som uppmärksammas under tiden fram till översynen kan rättas till.

<b>På rätt väg</b>
Att Sverige valt alternativet att inte godta eller verka för en kompromiss under sitt ordförandeskap hade inte förbättra chanserna för ett framtida samarbete med ökad öppenhet - tvärtom.
Betydelsefullt är att EU nu tar några kliv i rätt riktning. När EU väl beträtt vägen mot förbättrad öppenheten finns det inte någon väg tillbaka. Europeiska unionens medborgare kan inte acceptera och respektera beslut utan möjlighet till insyn och offentlighet. Den enda vägen för detta samarbete är mot ökad öppenhet. Det har Sverige nu lyckats bevisa och omsätta i handling.
Det svenska ordförandeskapet var det enda med förutsättningar och vilja nog att lyckas förbättra EU:soffentlighet och öka den medborgerliga insynen. Förhoppningsvis var gådagens överenskommelse det som krävs för att sedan kunna gå vidare i arbetet för ett transparent EU. Än är det långt kvar tills EU anammar den svenska offentlighetsprincipen.
Läs mer om