Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: 1 maj känns som militärparad

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-05-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På Södra promenaden var det uppställning. På ena sidan fackförbunden och på den andra partiet. Fanbärarna ställde sig längs fram medan två orkestrar spelade högt och taktfast. Jag föreställde mig att en signal om anfall skulle ljuda och fanorna fällas ner som långa lansar.
Signalen kom, men istället för anfall var det avmarsch som angavs. Snabbt formerade vi in oss i ledet och började gå, oundvikligen taktfast på grund av den höga musiken. Inte alla började marschera ska tilläggas. Många stod kvar och tittade. Längs hela promenadsträckan upp till Folkets Park stod det människor i klungor och tittade på oss arbetets söner och döttrar som marscherade och demonstrerade.
Det muttrades en del om de partimedlemmar som hade valt att göra annat eller stå vid sidan istället för att gå med i tåget. Ingen började dock ropa "stå inte där och titta på - in i ledet och börja gå". Endera ville de bara muttra eller så var det uteslutet på grund av ljudnivån. Men varför reta upp sig på vikande skaror i demonstrationsleden? Om det ska muttras över hur partiet fungerar så är uppslutningen på 1 maj knappast den största huvudvärken. 1 maj samlar så många människor det förtjänar.

<b>Vilket budskap ger tåget?</b>
Jag avskyr det militära inslaget på 1 maj. Blåsorkestrar och trumslag påminner om högvakten, inte socialdemokratins värderingar om solidaritet och rättvisa. Årets tema är "Alla behövs" , vilket signalerar integration, människovärde och jämlikhet. Varje enskild individ är viktig och behövs, därför ska också politiken omfördela resurser, skapa goda levnadsvillkor och ge möjlighet till självförverkligande. Alla ska känna sig behövda och betydelsefulla. Men själva 1 maj-firandet signalerar någonting helt annat. In i ledet, bli en i massorna, lyssna till envägskommunikation. Tack och lov såg jag ingen skrika i megafon. Att härma de utbasunerade kampramsorna är bara för mycket. Men att lämna megafonen kvar i 1900-talet räcker inte som förnyelse. Socialdemokratin måste allvarligt fundera över vilket budskap demonstrationståget ger. 1 maj handlar om tradition och vi som är uppväxta med det pampiga demonstrationståget ifrågasätter det oftast inte. Men att taktfast trampa på när ledet blir kortare och glesare ger negativa istället för högtidliga associationer. Min grundprincip är att det är aldrig folk det är fel på. Orsaken till svikande uppslutning får sökas någon annanstans och mötesformen är ett hett tips.

<b>Parad mer än demonstration </b>
Socialdemokraterna likväl som alla partier är alldeles för lite utåtriktade, pratar politik med varandra istället för med människor utan partibok och värvar därför få nya medlemmar. En gång per år förväntas alla s-sympatisörer krypa fram från sina interna partisammankomster, ställa upp sig på ett långt led och gå till marschmusik. Det heter demonstrationståg, men särskilt mycket demonstration är det inte. Det var nästan inga egna plakat i Norrköping, endast de stora banderollerna och avpolitiserade paroller. Demonstrationståget har förvandlats till en parad. En parad med militäriska övertoner, något som folk gärna tittar på, men som det känns onaturligt att själv gå med i.

<b>Föredömliga förändringar </b>
Norrköpings arbetarekommun har gjort en del förändringar kring 1 maj, samtliga positiva.
Talarstolen är ersatt av barstolar och pelarbord. Någon partirepresentant behöver inte hålla ett långt tal till de församlade. En panel får diskutera kring temat och samtliga mötesdeltagare har möjlighet att få ordet och ställa frågor. Partiet i Norrköping arbetar föredömligt med att utveckla och förnya mötesformen. Jag tyckte gårdagens diskussion i Folkborgen var viktig och positiv, oavsett paneldeltagare (och synnerligen oavsett debattledare) så är det bra att envägskommunikation gått över till samtal. 1 maj bör fortsätta utvecklas som en betydelsefull dag för socialdemokratin med politik och folkfest i centrum. Att ta bort demonstrationståget till nästa år kanske inte är någon universallösning. Det viktigaste är att en ordentlig debatt förs kring hur 1 maj ska firas på bästa sätt. Svikande uppslutning är det tydligaste beviset att en sådan debatt behövs.
Norrköpings arbetarekommun har inte genomfört sina förändringar för att de tycker 1 maj är oviktigt - tvärtom. Högtidlighållandet av 1 maj måste ske på ett levande och angeläget sätt, det är det som arbetarekommunen försöker åstadkomma.

Läs mer om