Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Rätten att äga

Det är mycket bostäder i politiken just nu. I går presenterade Hyresgästföreningen resultatet av en undersökning där 105 bostadsföretag per telefon kontaktats av svenska och utländska personer som frågade efter möjligheten att hyra en lägenhet. Bland dessa erbjöd 14 bolag endast lägenhet till personen med svenskt namn.

Mats Odells utspel om ägarlägenheter är inte ointressant, menar Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Fredrik Sandberg och Jessica Gow/Scanpix.

Mats Odells utspel om ägarlägenheter är inte ointressant, menar Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Fredrik Sandberg och Jessica Gow/Scanpix.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-02-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bostadsföretagen som vägrade att hyra ut till människor med utländska namn är med ett undantag (Luleå) belägna på landsorter och i småstäder som Torsby, Lindesberg, Båstad och Alvesta.

Ledare
Känt sedan tidigare är att den borgerliga regeringen kommer att avskaffa den gamla majoritetens instiftade förbud mot omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Och häromdagen berättade den ansvariga statsrådet Mats Odell att han snart går till riksdagen med ett förslag om s k ägarlägenheter - enskilda hyresgäster skall få rätt att köpa loss sin lägenhet från fastighetsägaren.
Allt detta skapar debatt.
n n Hyresgästföreningens diskrimineringsexempel visar att tillgång på hyreslägenheter inte är någon garanti för att människor med svag ställning på bostadsmarknaden ska få en chans att hyra sig en lägenhet.

Stopplagens avskaffande ökar riskerna för att de kommunala fastighetsägarna - precis som förra gången det begav sig - skall slumpa bort lägenheter/den offentliga egendomen till så låga priser att bostadsrättsinnehavaren snabbt blir mångmiljonär på det allmännas bekostnad. Många känner också oro för att de allmännyttiga bostadsföretagen steg för steg kommer att krympa för att till slut endast handha sociala nödbostäder för fattiga och utslagna medlemmar av "utanförskapet."
En trivial första reflektion i debatten är givetvis värnandet av mångfalden i upplåtelseformerna. Hyreslägenheter är oslagbara framförallt för de dynamiska städernas och regionernas människor som inte vill eller kan rota sig och som snabbt och enkelt - och utan stora transaktionskostnader - behöver en lya för något år eller två.
Bostadsrättsföreningarna fyller också en viktig funktion för alla dem som inte vill ha det egenägda hemmets totala ansvar men som ändå vill ha ett visst sparande och en viss förmögenhetstillväxt i sitt boende. Odells utspel om ägarlägenheter är inte ointressant. I många andra länder är just ägarlägenheter normen för normalt lägenhetsboende. Jag tror att det finns ett intresse för denna upplåtelseform ochså här i Sverige.
n n En andra, och möjligen mer kontroversiell reflektion, är att det inte vore fel om kommunala fastighetsägare fick ett mer uttalat uppdrag att tillhandahålla bostäder för dem som inte ha en chans att hävda sig på marknaden.
n n I stället för en kommunalt organiserad svensk variant av "social housing" har vi idag en stor och omfattande "logimarknad" med tillfälliga kontrakt och mycket osäkra förhållanden för den enskilde.

Min tredje reflektion gäller diskrimineringen som framkommer i Hyresgästföreningens undersökning. Är 14 diskriminerande bostadsföretag på landsorten av 105 undersökta i hela Sverige, utöver det banala konstaterandet att diskriminering alltid är fel, ett stort eller litet problem?
Jag vet inte.
Läs mer om