Ledare: Nu gäller politik - inte person
"Arbetarkommunens ledning tog inte strid för Christoffer och nu vet vi hur det gick. Därmed bör man också sätta punkt för persondiskussionerna. Irma Görtz är vald. Punkt, slut" skriver Widar Andersson. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
Dagen därpå, 20 oktober skrev jag på Folkbladets ledarsida:
<b>"Det var SSU: arna Åsa Sköldestig, Olle Vikmång, Teresa Carvalho och några av de äldre som Rita Eklund och Peter Kennerfalk som tog ansvar i går. De gjorde klart att om inte Norrköpings socialdemokrater prioriterar att Christoffer är deras första val så kan det sluta med att allt blir vid det gamla i landstinget." </b>
Arbetarkommunens ledning tog inte strid för Christoffer och nu vet vi hur det gick. Därmed bör man också sätta punkt för persondiskussionerna. Irma Görtz är vald. Punkt, slut. Ingen tjänar på att avgjorda personstrider ligger kvar som gamla surdegar.
Nu kräver politiken istället all uppmärksamhet. Den borgerliga majoriteten med Vrinnevilistan kommer att presentera ett budgetförslag där sjukhuset i Norrköping ges några miljoner kronor extra för att förstärka kapaciteten för ortopediska operationer och återbesökshantering. Dagkirurgin i Finspång skall också vara kvar.
Förändringarna är på marginalen i landstingets flermiljardbudget. Specialiseringen och arbetsfördelningen mellan sjukhusen ligger i allt väsentligt kvar. Socialdemokraterna i landstingsoppositionen har ingen anledning att motsätta sig dessa justeringar av den tidigare förda politiken. Rätt eller fel så har den gamla politiken fått kraftigt underkänt i hela länet och framförallt i Norrköping, Finspång och Motala. Som förtroendevald politiker måste man givetvis ta hänsyn till sådana kraftiga utslag i väljarkåren. Vissa uttalanden i gårdagens tidning tyder emellertid på att såväl Anna-Lena Sörenson som Irma Görtz kommer att rösta nej till den borgerliga landstingsledningens förslag i dessa delar.
Ingen kan begära att socialdemokrater från Finspång och Norrköping skall rösta med Irma och Anna-Lena i dessa frågor. Landstingsgruppen kan kort sagt inte ha en ledning som benhårt och i varje detalj biter sig fast i den politik som väljarna så kraftfullt avvisade för ett par månader sedan.
Lena Micko är socialdemokraternas partiordförande i Östergötland. Hon måste träda in och samla partidistriktet till ett ordentligt rådslag om landstingspolitiken. Partidistriktet bör gå in och döma av vilken politik som ska gälla. Risken för stora sprickor i partiet är annars mycket stor.