Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Morgan och vänstern

Foto:

Norrköping2006-10-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Morgan Johansson var folkhälsominister i Göran Perssons sista regering. Innan statsrådstiden var han ledarskribent på tidningen Arbetet, salig i åminnelse. När han nu befriats från regerandets vedermödor har han åter gripit pennan och författat ett antal inlägg i debatten om vilka fel socialdemokratin gjorde i valrörelsen och om hur valet möjligen kan vinna(s) 2010.

Det är kul att Morgan skriver och debatterar. Som f d regeringsmedlem löper han förstås alltid risken att få frågan om varför han inte gjorde något åt det han nu tycker är fel medan han så att säga hade chansen?
I en DN - artikel förra veckan skriver Morgan Johansson bland annat om att socialdemokratin medan den var i regeringsställning borde ha gjort mer för "jobben". Morgan är inte ensam om denna åsikt, jag har säkert läst ett hundratal artiklar och intervjuer på samma tema. Frågan är vad sossarna skulle ha gjort på ett annorlunda och bättre sätt än vad de gjorde? Det mesta gjorde de trots allt ganska bra. Ekonomin var mycket välskött, de flesta marknader var öppna för konkurrens, den inhemska konsumtionen gynnades med höjda löner, låg inflation och låga räntor. En a-kassa fanns på plats för att ge ekonomisk trygghet åt alla som från och till drabbas av arbetslöshet i en dynamisk ekonomi med högt omvandlingstryck. Regeringen Persson var teknikvänlig och låg i framkant i den på sikt jobbalstrande gröna teknologin.
Utöver detta kan jag personligen tänka mig ett antal reformer som kanske hade gjort nytta om de genomförts för några år sedan. Exempelvis tror jag att det hade varit bra om man gjort en stor satsning på lärlingsutbildningar i gymnasieskolan, reformerat AMS, stimulerat den privata tjänstesektorn, gjort a-kassan till en tidsbegränsad omställningsförsäkring (med höga ersättningsnivåer) och inte varit helt avvisande till ett försök med avdrag för hushållsnära tjänster. En medveten satsning på arbetskraftsinvandring istället för på arbetslöshetsinvandring hade säkert också varit ett positivt bidrag.
Inget av de ovan nämnda förslagen har dock fallit den gamla regeringssocialdemokratin på läppen. Inte heller återfinns något av dem i Morgan Johanssons artikel i Dagens Nyheter.
Johansson invecklar sig i stället i ett snårigt resonemang om arbetarklass, medelklass, höger och vänster. Han tycks anse att (s) nu borde gå mer åt vänster för att vinna åter alla de LO - medlemmar, lägre tjänstemän, småföretagare och arbetslösa som i riksdagsvalet lämnade socialdemokratin för att rösta på moderaterna.
Alliansregeringen driver vad man kan kalla för en mittenhöger politik. Det individuella ansvaret blir gradvis större i välfärdssystemen, kollektiven försvagas stegvis, skatterna sänks och viss statlig byråkrati och statliga regleringar avvecklas.
Socialdemokratin är en slags mittenvänsterrörelse. "Mitten" har vi mer eller mindre gemensamt med andra partier. Vad "vänster" skall betyda i praktisk politik är däremot en mer öppen fråga väl värd att diskutera. För min egen del vill jag dock bestämt avråda från att likställa "vänster" med höjda skatter och ökad statlig detaljstyrning. Skulle det bli så tror jag inte det är någon mening att ens kosta på trycket av valsedlar.
Läs mer om