Ledare: Mittenvänster blir mittenhöger
För att finansminister Anders Borg inte ska bli en politisk parentes måste han och regeringen se till att få bukt med massarbetslösheten och utanförskapet, skriver Widar Andersson. Foto: Scanpix
Foto:
Ledare
Denna regering skall nu, enligt Anders Borg, ta itu med jobben. Genom skattesänkningar och en del "tuffa beslut" skall arbetslösheten pressas tillbaks.
Den nyss avsuttne finansministern heter Pär Nuder och är socialdemokrat. Av lätt begripliga skäl var Nuder något mindre förtjust än Anders Borg vid gårdagens budgetdebatt i riksdagen. Pär Nuder höll ett strålande, agitatoriskt och aggressivt tal. Det var partiledarkandidaten Pär Nuder som framträdde i går. Han brydde sig inte om debatten utan använde nästan hela sin tid till ett flammande valtal. Det gjorde han rätt i. Debatten som sådan var nämligen urtråkig och rekordkort. Riksdagen måste anpassa sina debattformer till vad som händer i politiken. Vill riksdagen vara ett levande politiskt forum så kan inte regeringssidan företrädas av fyra personer med var sina inlägg. De är en regering och skall tala med en röst.
Pär Nuder visade sig sålunda vara en oppositionspolitiker i toppform. Men det är Borg som har makten. Det är han som lägger förslagen. Det är han som har taktpinnen. Och jag tror att han var nöjd med takten i debatten igår. Precis som i valrörelsen så använde sig de olika partierna av helt olika siffror och fakta i budgetdebatten. På ett sätt ligger detta i politikens natur. Varje parti använder de siffror och uppgifter som är mest användbara för deras egna syften. Till skillnad från den tidigare (s) - regeringen så väljer Anders Borg och alliansen att överdriva arbetslöshetens omfattning. Att de gjorde så under valrörelsen är inget att förundras över. Att de fortsätter med överdrifterna även i regeringsställning skall möjligen förstås som en strategisk finess från regeringssidan? Pär Nuder hade i vart fall en poäng när han påstod att regeringen behöver måla upp en bild av massarbetslöshet och av ett gigantiskt utanförskap för att kunna motivera de besparingar man nu vill genomföra. Regeringen Reinfeldt har framförallt siktet inställt på att försvaga de generella försäkringarna och på att förminska värdet av fackligt medlemskap.
Med den nya regeringen skiftar tyngdpunkten i svensk politik. Mittenvänster blir mittenhöger.
Anders Borg utan slips, men med hästsvans, inledde sitt budgetanförande med att hävda att den nya regeringen innebär en "milstolpe" i svenskt politiskt liv. Kanske, kanske inte blir det så. Det är tuffa besparingar som kommer att drabba arbetslösa och sjuka människor under det kommande året. Regeringen Reinfeldts enda chans att överleva nästa val är att "massarbetslösheten" och "utanförskapet" verkligen kommer att minska. En fortsatt hög arbetslöshet, möjligen kompletterad med en växande låglönemarknad och växande fattigdom kommer att göra Anders Borg till en politisk parentes. Och inte en milstolpe.