Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Lyssna på Hedborg - förnyelse behövs

I går presenterade Anna Hedborg den stora socialförsäkringsutredningen "Mera försäkring och mera arbete". Hedborgs huvudförslag är skarpt och radikalt: Gör om sjukförsäkringen till en riktig sjukförsäkring utanför statsbudgeten. Det är ett gediget arbete som hon lägger fram.

I går presenterade Anna Hedborg den stora socialförsäkringsutredningen. Foto: Scanpix

I går presenterade Anna Hedborg den stora socialförsäkringsutredningen. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2006-11-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet bör med Hedborgs utredning som grund samla ihop sig till en gemensam reform av i första hand sjukförsäkringen. (Västerpartiet får förstås också gärna vara med. Men jag tror inte den nuvarande upplagan av riksdagsvänstern klarar av att ta det ansvaret som krävs. Men överraska mig gärna Ohly!).
Anna Hedborg har erfarenhet av ett jämförbart stort och viktigt reformarbete. Hon var tillsammans med Ingela Thalén socialdemokraternas företrädare i den femparti - konstellation som för ungefär 10 år sedan tog ansvar för omvandlingen av pensionssystemet. Det förut rådande ATP- systemet hotade att underminera svensk ekonomi. Förmånerna som var utlovade saknade en klar koppling till inbetalda avgifter och sambanden mellan tillväxten i ekonomin och pensionsutbetalningarna var alldeles för svaga. Idag har Sverige ett pensionssystem som inte lovar mer än vad ekonomin klarar av, samtidigt som det inom ålderspensionen finns utrymme för en omfattande fördelning mellan fattiga och rika. Tar man del av utredningens imponerande underlag i form av rapporter och PM så inser man att utredningens huvudförslag är väl underbyggt.
Anna Hedborg konstaterar bl a att sjukförsäkringen är instabil och att utnyttjandet av försäkringen varierar "på ett orimligt sätt" mellan människor med samma diagnos. Hon kallar de ungas sjukersättningar för en "tickande bomb".
I en intervju med di.se konstaterar Anna Hedborg att:
"Det är tydligt att sjukfrånvaron mer tycks följa konjunkturläget än hälsoläget".
Fördelarna med en självständig försäkring är uppenbara. Det blir mycket tydligt för de försäkrade att utbetalda försäkringsförmåner har direkta samband med förhandlingsutrymmet på arbetsmarknaden. Anna Hedborg slår också fast att sjukförsäkringen behöver en tydlig bortre tidsgräns. I det digra utredningsmaterialet återfinns utöver detta starka förslag och argument för reformer även på a-kassans område.
Jag utgår ifrån att regeringen tar till sig den hedborgska utredningens djup, inriktning och detaljer. Inom delar av borgerligheten finns måhända en viss aversion mot Anna Hedborg. Man minns kanske hennes och Rudolf Meidners löntagarfondsförslag från 1974 och/eller hennes beramade uttalande från 1981-82 om hemarbetande och bullbakande kvinnor som "skatteflyktingar."
Av löntagarfonderna blev dessbättre inget och bullbakandet är fortfarande en individuell frizon. Borgerligheten bör därför inte fästa sig vid de Hedborgska "skotten i mörkret" utan mer betänka hennes kunniga och enträgna arbete med pensionsreformen.
Socialdemokraternas skuggministrar på finans - och socialpolitikens områden, Pär Nuder och Mona Sahlin, bör å sin sida inte tveka att inleda ett blocköverskridande utredningsarbete i syfte att uppnå så mycket som möjligt av Hedborgs förslag.
Här finns en chans att i bred samverkan och i ett gott konjunkturläge, genomföra några för samhällsekonomin helt nödvändiga reformer. Socialdemokratin har själv vid flera tillfällen - senast under 1990-talet då Allan Larsson var pådrivande - diskuterat att lägga sjukförsäkringen utanför statsbudgeten med det uttalade syftet att åstadkomma en rimlig fördelning och betalning av risker och förmåner.

Nödvändigheten av att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna återigen blir omställningsförsäkringar - dvs får tydliga tidsgränser på förmånssidan - har jag personligen hört Pär Nuder argumentera för på valmöten i Norrköping och Linköping.

Är det någon ruter i Sahlin och Nuder så borde de dessutom ta in den förre LO-mannen Jan Edling i en kommande socialdemokratisk förhandlingsgrupp om en ny sjukförsäkring. Edling fick lämna sitt utredarjobb på LO när han i en rapport på försommaren 2005 kom fram till liknande slutsatser som Hedborg nu presenterar i sin statliga utredning. Mellan skål och vägg vet varenda tänkande socialdemokrat att Edling och Hedborg har rätt i det mesta när det gäller sjukförsäkringen.
Så sätt igång nu Mona och Pär. Visa lite förnyartakter.
Läs mer om