Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Kritiska beräkningar av det borgerliga eländet

Förra mandatperioden var Sven-Erik Österberg statsråd. Nu är han ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. I går var han i Norrköping för att presentera innehållet i socialdemokraternas budgetmotion. Motionen är oppositionens svar på det budgetförslag som finansminister Anders Borg lämnade till riksdagen för knappt två veckor sedan.

Oppositionspolitiker Sven-Erik Österberg presenterade i går innehållet i sossarnas skuggbudget. I princip är det valmanifestet som körs i retur. Foto: Pressens bild/arkiv

Oppositionspolitiker Sven-Erik Österberg presenterade i går innehållet i sossarnas skuggbudget. I princip är det valmanifestet som körs i retur. Foto: Pressens bild/arkiv

Foto:

Norrköping2006-10-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Motionens innehåll är väl känt. I princip är det valmanifestet som körs i retur. Glädjande nog har partiet befriat sig både från friåret och från den märkliga form av grön skatteväxling som man tidigare stod för tillsammans med miljöpartiet. Det som tillkommit är diverse kritiska beräkningar av allt det elände som den borgerliga regeringens ekonomiska politik kommer att innebära när den väl genomförs.
De socialdemokratiska invändningarna saknar inte poänger. De fördelningspolitiska beräkningarna som partiet låtit riksdagens utredningstjänst -RUT - genomföra visar t ex att det framförallt är människor i de högre inkomstskikten som gynnas av regeringens förslag. Svagheten i dessa beräkningar är förstås att de utgår från nuets arbetslöshetssiffror och inkomstlägen. Visar det sig att de borgerliga förslagen leder till att ett stort antal människor lämnar arbetslösheten och istället kommer i arbete till anständiga löner så kan regeringen ta dessa delar av (s) kritiken med ro. Men skulle det motsatta inträffa - arbetslösheten ökar, de lägre a-kasse och sjukförsäkringsersättningarna ökar fattigdomen, strejker och oro på arbetsmarknaden, stigande räntor, mm - så kan det snart vara kört för borgerligheten.
Hur det går med allt detta vet vi ännu inte.
Oavsett hur det går så kommer den socialdemokratiska oppositionen - när det börjar dra ihop sig till val igen - att få ta ställning till ett delvis nytt politiskt landskap. Sven-Erik Österberg underströk vikten av att (s) använder tiden i opposition till eftertanke och översyn av den egna politiken. Man måste också bestämma sig för vad och vilka av den borgerliga regeringens genomförda reformer som man vill behålla, revidera eller riva upp vid ett eventuellt regeringsskifte 2010.
Österberg gav ett exempel på frågeställning:
- Skulle regeringen genomdriva en obligatorisk och allmän a-kassa så håller jag det för otroligt att vi skulle försöka återställa den gamla ordningen med fristående a-kassor. Har de lagts ned så har de. I ett sådant läge måste vi istället rikta in oss på att förbättra villkor och nivåer i det nya och allmänna systemet, sa Österberg under vårt samtal.
Sven-Erik Österberg har en sund inställning till oppositionspolitiken. Han skulle behöva spotta upp sig och ta lite mer plats i socialdemokratins ledning.
Läs mer om