Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Håll ett öga på Obama

Det är nästan två år kvar till presidentvalet i USA. Men redan nu pågår intensiva förberedelser i de tänkbara kandidaternas kampanj - och insamlingsorganisationer.
Den kandidat som vill ha skuggan av en chans att hänga med i sina partiers primärval måste förfoga över många miljoner dollar.

Demokraten och Illinoissenatorn Barack Hussein Obama väcker uppmärksamhet i USA. Med rätta - skriver Widar Andersson som tippar att han kommer synas i presidentval i framtiden. Foto: Scanpix

Demokraten och Illinoissenatorn Barack Hussein Obama väcker uppmärksamhet i USA. Med rätta - skriver Widar Andersson som tippar att han kommer synas i presidentval i framtiden. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hillary Clinton väntas ställa upp i demokraternas primärval. Hos republikanerna kommer säkert krigshjälten från Vietnam John McCain och borgmästaren i New York Rudolph Giuliani att tampas om uppdraget som sitt partis presidentkandidat. På den demokratiska sidan väcker dock just nu den demokratiske Illinoissenatorn Barack Hussein Obama störst intresse. Han föddes 1961 på Hawaii. Pappan var en svart student från Kenya. Mamman, från Kansas, var vit. Föräldrarna separerade tidigt. Mamman träffade en indonesisk affärsman och Obama flyttade med dem till Jakarta.
Nyligen skrev Amerikakännaren och författaren Per T Ohlsson en krönika om Obama i Sydsvenskan. Per T är tydligt fascinerad av den svarte politikern med ett namn som nästan låter som Usama:
"När det gäller jämställdhet, medborgerliga rättigheter och religionens roll har han en tydlig vänsterprofil.

Men kärnan i Barack Obamas budskap är att det behövs samarbete och gemenskap över skiljelinjerna i ett politiskt splittrat USA:
"Det finns inget liberalt Amerika och inget konservativt Amerika - det finns bara Amerikas förenta stater."

Efter blott två år i senaten har Obama vunnit respekt för sin förmåga att arbeta med konservativa kollegor. Han har lagt fram lagförslag tillsammans med bland andra John McCain och ådrog sig partivänners vrede när han röstade för Condoleezza Rice som utrikesminister.

Fram tonar bilden av en begåvad, pragmatisk och optimistisk politiker, men det finns problem med Obamas ställningstaganden.

Han talar och skriver passionerat om fria marknader, konkurrens och globalisering, men lutar, likt många demokrater, i protektionistisk riktning."

Barack Hussein Obama är möjligen, spår Per T i sin krönika, en man för presidentvalet först år 2012 eller 2016. Fast å andra sidan minskar chansen att bli vald dramatiskt för varje år som Obama stannar kvar i senaten i den amerikanska kongressen. Senatorerna blir nämligen inblandade i många trixiga kompromisser mellan partierna. Det myckna kompromissandet gör det svårt att på ett trovärdigt sätt blomma ut som en kampanjpolitiker med klara åsikter och tydliga värderingar.
Vi får se vad som händer. Stalltipset är att hålla ett öga på Obama.
Läs mer om