Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledare: Gå inte på myten

Justitieminister Beatrice Ask vill att barn ska kunna drogtestas med tvång. Uppenbart har Beatrice Ask gått på myten om att samhället vimlar av okända barnnarkomaner. Självfallet finns det barn även under femton år som använder narkotika.

Uppenbart att justitieminister Beatrice Ask gått på myten om att samhället vimlar av okända barnnarkomaner, skriver Widar Andersson. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Uppenbart att justitieminister Beatrice Ask gått på myten om att samhället vimlar av okända barnnarkomaner, skriver Widar Andersson. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-03-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mycket få - om ens något - av dessa barn är dock okända för sjukvården och/eller socialtjänsten redan idag. Vi talar här om barn som är föremål för insatser på grund av t ex otrygga uppväxtmiljöer, uppförandestörningar, psykiatriska diagnoser eller begynnande kriminella karriärer. Drogmissbruk är inte barnens största problem. Och skulle drogerna vara huvudproblemet för något barn så är det redan väl känt; något behov av tvångstestning föreligger knappast.

Förra året presenterade FS: s narkotikabyrå en rapport om svensk narkotikapolitik. Sverige fick ett gott betyg - inte minst när det gäller att förebygga att ungdomar börjar med droger. Men på en punkt fick Sverige dåligt betyg. Vi är dåliga på att hjälpa människor som har inlett ett drogmissbruk att finna vägar ut ur missbruket. Det är på det området regeringen borde sätta in stöten. Att köra barn till polisen för att tvångstestas är överdrivet och onödigt. Säg att ett barn skulle beslås med narkotika i sitt blodomlopp. Det myndigheterna då har att göra är just precis sådana insatser som FN anser att vi är för dåliga på; det psykosociala stödet, familjestödet, extra stöd i skolan och kamratstödet behöver uppgraderas.
n n I extrema nödfall bör det givetvis finnas en möjlighet att testa för droger - även mot barnets/familjens vilja. Men sådana beslut skall fattas av socialtjänsten och/eller sjukvården.
Inte av polisen.
Läs mer om