Ledare: Flyktingpolitiken är svag
40 000 asylsökande väntas komma till Sverige under 2007. Av dem beräknas ungefär hälften vara irakier som flyr vansinnesdåden och terrorn i sitt hemland.
Situationen i Irak blir bara värre. Det blir allt omöjligare att leva där och människor flyr. En del till Sverige. Det ställer krav på svenska myndigheter som hittills - även under den gamla regeringen - inte visat sig klara av problemen, anser ledaren. Bilden från senaste dådet av en självmordsbombare. Foto: AP Photo/Karim Kadim/ Scanpix
Foto:
Det stora antalet asylsökande människor ställer dock till problem för de myndigheter som har ansvaret för mottagandet av flyktingarna. Myndigheternas uppdrag underlättas sannerligen inte av att Integrationsverket skall avvecklas till sommaren. Integrationsminister Nyamko Sabuni har låtit snabbutreda var Integrationsverkets uppgifter ska läggas. Utredaren föreslog att Migrationsverket ska ta över Integrationsverkets ansvar för raggning av kommunplatser där de asylsökande skall bo samt att sköta den ekonomiska ersättningen för mottagandet.
Utredaren föreslog också att Arbetsmarknadsverket skall ta över ansvaret för samordningen mellan kommunerna, försäkringskassan och utbildningsväsendet.
Men vid en träff på departementet nyligen, skriver Svenska Dagbladet, "sparkade både Migrationsverket och Arbetsmarknadsverket bakut."
Migrationsverket vill ha drygt en miljard kronor extra i anslag och de bedömer att de behöver nyrekrytera minst 170 nya medarbetare. Verket har krävt snabba besked av regeringen. Men migrationsminister Tobias Billström har bara i diffusa ordalag lovat mer pengar och i så fall först i regeringens tilläggsbudget i april.
Regeringen har dessutom lagt stora besparingar på Arbetsmarknadsverket. Drygt 1000 av verkets medarbetare riskerar att förlora sina arbeten under 2007.
Mycket talar därför tyvärr för att asylmottagandet kommer att gå på kryckor de kommande åren med stora ekonomiska och mänskliga påfrestningar som resultat. Att det är två rookies i statsrådskretsen som har ansvaret för politiken förbättrar inte läget.
Att en av dem, Tobias Billström, redan i praktiken har förlorat all sin pondus i och med de ekonomiska skandaler han har i bagaget, underminerar det politiska ledarskapet än mer.
Den nya regeringen har - vilket i ärlighetens namn skall understrykas - fått ärva en mycket kritikvärd migrations- och integrationspolitik av det tidigare socialdemokratiska styret. Sedan förbudet mot arbetskraftsinvandring avskaffades 1969 har den svenska staten byggt upp ett socialbyråkratiskt regelverk av ineffektiv integration.
Regeringen Reinfeldts ambition att reformera asylmottagandet är vällovlig. Arbetsmarknadsmyndigheterna borde återigen få hela ansvaret för att snabbt administrera flyktingarnas möjlighet att komma i arbete och därmed kunna börja bygga upp en ny framtid för sig och de sina i Sverige. Åravis, sysslolöst väntande i kommunplaceringar är oerhört kontraproduktivt för flyktingarna och för skattebetalarna.
Den stora majoriteten av de irakier och andra flyktingar som väntas till Sverige i år är inga politiska konventionsflyktingar i behov av omfattande skydd och vård. Det är sålunda helt fel att tvinga in dessa människor i ett system där de under lång och orolig väntan skall försöka kvalificera sig för att få stanna genom att beskriva sig själva som mer problematiska och förföljda än vad de är.
Vi vet varför irakierna flyr från sitt land. Vi bör självfallet ge dem en chans att leva utanför Irak. Och mottagandet måste genomföras under värdiga former. Regeringen kan inte blunda för verkligheten. Det stora antalet asylsökande kräver att regeringen skjuter till mer pengar och samtidigt bromsar takten i förnyelsen av asylmottagandet.
Man skulle också kunna bevilja tillfälliga arbets- och uppehållstillstånd för människorna som flyr från Irak. När och om situationen stabiliseras i Irak kommer nämligen många att vilja återvända till sitt land.