Ledare: Finns det en kö till Hällestadgården?

Finns det någon kö eller inte till äldreboendet Hällestadgården i Finspång? Uppfattningarna går isär. Kösituationen vid Hällestadsgården diskuteras på kommunens webbplats.

Åsikterna går isär om det existerar en vårdkö eller inte till Hällestadgården. Kösituationen debatteras just nu på kommunens webbplats. 									        Foto: Titti Olovsson/arkiv

Åsikterna går isär om det existerar en vårdkö eller inte till Hällestadgården. Kösituationen debatteras just nu på kommunens webbplats. Foto: Titti Olovsson/arkiv

Foto:

Norrköping2007-01-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Signaturen "kommunanställd" inledde debatten på Finspångs E-forum den 19 januari i år:
"Hur kan Conny Eriksson (socialnämndens ordförande) uttala sej om att det inte finns någon kö till Hällestadgården? Jag personligen vet att det finns kö."

Den 24 januari fick signaturen svar från den politiska majoriteten:

"Enligt de uppgifter jag fått från vår representant i socialnämnden finns idag ingen kö till äldreboenden. Någon s k omplaceringskö finns inte."
Elisabet Rehn (v)

"Det finns ingen kö till äldreboenden i kommunen. De personer som söker äldreboende får ett boende beviljat om de har ett så omfattande vårdbehov att behovet inte kan tillgodoses i hemmet."
Stig Andersson (s)

Alla fyra oppositionspartierna lade sig också i diskussionen. Jag saxar ur två av inläggen:

"Jag är också förvånad över detta svar. (Från Conny Eriksson)
De signaler jag fått tyder på att det finns en kö. Men tydligen är den hemlig."
Denny Lawrot (c), 21 januari

"Jag har också fått signaler om att det finns kö till Hällestadgården. Jag vet t.ex. att det finns personer som bott i nästan hela sitt liv i Hällestad med omnejd, och helst vill fortsätta sitt boende där, men av platsbrist inte får den möjligheten."
Ing-Marie Arwidsson (kd),
24 januari

Denny Lawrot kallar kön för "hemlig". Även kristdemokraternas Ing-Marie Arwidsson säger sig ha fått "signaler" om att det finns en kö till detta äldreboende.
Signaturen kommunanställd "vet" att det finns en kö medan de styrande inom (s) och (v) lika säkert vet att det inte finns någon kö.
Vem eller vilka har rätt om kön till Hällestadgården? Svårt att säga, men ingen har nog helt fel i vart fall. "Kommunanställd" har en poäng eftersom det säkerligen finns många som vill bo på just det äldreboendet.
Elisabet Rehn och Stig Andersson kan ha rätt eftersom man inte tillämpar någon kö till boenden av detta slag.
Det är kommunen som avgör om någons vårdbehov är så stort att man behöver den omsorg som ges på Hällestadsgården.
Det är förmodligen rentav olagligt att ställa folk i långa öppna köer till vårdinsatser som de är i stort behov av.
Även oppositionen kan vara rätt ute. Informellt finns det naturligtvis någon form av prioriteringslista - kö - till Hällestadsgården.
Politiskt bråk om köer hjälper dock föga i själva sakfrågan. Majoriteten har inget att vinna på att mörka ett eventuellt underskott av vård- och omsorgsplatser för gamla och sjuka medborgare. Att man formellt inte kan ställa sig i en kö - eftersom kön inte finns - säger ju inget om hur stort behovet egentligen är.
Öppenhet är alltid det bästa. De stora skillnaderna emellan diverse tvärsäkra uppfattningar om äldreomsorgen i Finspång bidrar till rykten och till överdrifter om "hemliga köer" från oppositionens sida.

Gamla och svårt sjuka personer ska överhuvudtaget inte placeras i vare sig hemliga eller öppna köer. De är i slutfasen av sina liv och behöver vård och omsorg direkt.
Stig Andersson och Elisabet Rehn har allt att vinna på att spela med helt öppna kort när det gäller Hällestadgården och övrig äldreomsorg i Finspång.
Om det finns en efterfrågan som är större än tillgången så får Elisabet och Stig begära mandat för att ordna fram nya platser.
Läs mer om