Ledare: EU tuffar på så sakta
EU: s inre marknad tuffar på så sakta. I går beslutade EU-parlamentet med stor majoritet att rösta ja till förslaget om ett nytt tjänstedirektiv som skall reglera fri- och rättigheter inom Europas tjänstesektor.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När tjänstedirektivet nu till slut antagits är det svårt att ta de få, kvarvarande kritikerna riktigt på allvar.Vänstern röstade nej för att direktivet "gynnar kapitalismen" Svenskt näringsliv är negativt eftersom förslaget inte är företagsvänligt nog och i marknadsliberala kretsar är man motståndare eftersom det blir för många regleringar i marknaden.
Direktivets främsta syfte är att öka och förbättra konkurrensen för tjänsteföretagen i Europa. Tjänstesektorn är stor och arbetskraftsintensiv och fortsätter att växa i de allra flesta medlemsländer. Men det finns en mängd undantag. Det som kallas för "allmännyttiga tjänster" främst skola, sjukvård, socialtjänst mm är undantaget. Det är också fastslaget att det är värdlandets arbetsrättsliga lagstiftning, löner, kollektivavtal mm som gäller.
Den s k ursprungslandsprincipen som gäller för varors fria rörlighet har, av tämligen lätt insedda skäl, inte tagits in i tjänstedirektivet.
Förmodligen och förhoppningsvis kommer direktivet att bidra på ett positivt sätt till utvecklandet av en sund och alleuropeisk konkurrens inom många branscher och sektorer. Regeringarna i medlemsländerna har givits lagliga möjligheter att söka undantag av miljö- och säkerhetsskäl. Det är klokt med sådana ventiler. Men det måste ställas tuffa krav på ländernas bevisföring. Annars kan det lätt slå stopp i maskineriet.
Flera länder i Europa, inte minst Frankrike, är väldigt inåtvända och monopolskyddande till sin karaktär. Protektionisterna måste hållas så kort som möjligt om tjänstedirektivet skall skapa ökad tillväxt, bättre affärer och fler jobb i Europa.