Visst är det lätt att göra fel ibland och det har vi även förståelse för. Magnus Svensson skriver i sin insändare att han och hans fru fått tilläggsavgifter för att de rest på fel biljett.
Hade det varit så att Magnus Svensson alltid köpt vuxenbiljett, som han beskriver är aktuellt i hans fall, håller vi med om att det verkat uppenbart att man gjort ett misstag när man köpte sina biljetter.
I det här fallet ser vi, vid kontroll av kortet som insändaren önskar, att ni köpt olika biljetter under tiden ni haft kortet. Det är främst ungdoms - och seniorbiljetter köpta (senior blir man den dag man fyllt 70 år), men även ett antal vuxenbiljetter då och då fram till dagen för kontroll. Vår tolkning är då att ni är flera om att använda kortet vilket är möjligt och helt i sin ordning. Vid kontrolltillfället hade ungdomsbiljetter köpts och därför kommer inte Magnus Svenssons tilläggsavgift att skrivas av.
Våra kort har aldrig varit personliga, med undantag för de kort som elever får från skolan. Har insändaren fått motsatt information vid något tillfälle är det olyckligt. Genom att resekorten är opersonlig har man möjligheten att vara flera om samma kort vilket många ser som en fördel. Om jag tolkar insändaren rätt har ni även köpt två biljetter samtidigt eftersom ni rest båda två, något som är fullt möjligt med resekortet.
När man köper sin biljett själv i kortläsaren har man ett ansvar för att göra rätt. För att underlätta har vi satt dit färgdekaler för de olika kategorierna (vuxen, ungdom, senior och familj) och de har även en upphöjd bokstav för att den som är synskadad ska kunna känna vilken biljett man köper.
Skulle det bli fel kan föraren hjälpa till och makulera biljetten men då måste man be om detta omedelbart. Upptäcker man felet senare kan vår kundservice vid resecentrum rätta till det men då måste man även köpa en korrekt biljett. Du får då med andra ord tillbaka dina pengar i efterhand för den felaktigt köpa biljetten.