Reinfeldt och kompani har på dessa fyra år minskat Arbetsmiljöverkets resurser med inte mindre än 157,2 miljoner kronor.
Detta har lett till att antalet arbetsmiljöinspektörer i landet minskat från 400 personer 2006, till att vara 280 år 2009.
Jaha, några inspektörer mer eller mindre spelar väl ingen roll, tänker du.
Men faktum är att det spelar roll om vi vill ha säkra och trygga arbetsplatser. Sedan den borgerliga regeringen tog över har antalet inspektionsbesök ute på arbetsplatserna minskat med 28 procent. Ju färre inspektioner, desto fler farliga brister som riskerar att inte åtgärdas. Det är enkel matematik.
Flera av IF Metalls skyddsombud vittnar om att det, som en direkt följd av nedskärningarna, blivit svårare att få kontakt med och hjälp av inspektörer från Arbetsmiljöverket, vilket i sin tur gör att det i dag tar längre tid att få brister och risker åtgärdade.
Och borgarnas försämringar sträcker sig längre än till det faktiska antalet inspektioner.
Vår nuvarande regering har också hunnit med att lägga ner Arbetslivsinstitutet. Nu finns det inte längre någon samordnad forskning om hur man bäst undviker arbetsskador uppkomna av fel belastning och stress, något som är mycket vanligt bland IF Metalls medlemmar.
De rödgröna, det vill säga (S), (MP) och (V), har tillsammans presenterat ett paket med åtgärder för att återupprätta möjligheterna till ett bra arbetsmiljöarbete.
Bland huvudpunkterna finns mer resurser till Arbetsmiljöverket i form av pengar till tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud, de regionala skyddsombudens verksamhet samt forskning om arbetsmiljö.
Vi välkomnar dessa åtgärder och kan konstatera att ett regeringsskifte är en nödvändighet för att våra svenska arbetsplatser ska kunna bli så säkra som möjligt.
Ingen ska behöva riskera att skadas på jobbet och alla har rätt till ett hållbart arbete. Det har de rödgröna insett.
Har du?