Låt dem få stanna kvar
Riksdagsdebatten om de apatiska barnen var allt annat än apatisk. Tvärtom flödade riksdagens kammare av empati och sympati med de förtvivlade och sjuka barn och familjer som stod i centrum av diskussionen.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som Folkbladet berättade om på nyhetsplats igår så har Utlänningsnämnden sedan oktober 2004 hittills avgjort 66 ärenden där barns apatiska tillstånd har ingått i bilden. Tolv av dessa barn har fått uppehållstillstånd.
Igår krävde fem partier att barn med apatiska sjukdomstillstånd skulle ges generella uppehållstillstånd i Sverige. Partiernas krav är således att en diagnos på en viss sjukdom automatiskt skall innebära uppehållstillstånd.
<B>Förslaget är märkligt. Socialdemokrater och moderater som ofta står tillsammans i asyl- och flyktingfrågor stod upp för den individuella prövningen också denna gång. Därmed avslogs kravet från riksdagens minoritet.</B>
Folkbladet är kritiskt till dagens regler för invandring till Sverige. Vi borde istället öppna oss för arbetskraftsinvandring. Det stora flertalet av de människor som bryter upp från sina invanda miljöer för att försöka skapa ett bättre liv t ex i Sverige har stora kapaciteter och förmågor. Den bästa tjänst vi kan göra dem är att ge dem chansen att med arbete och strävan bygga en ny framtid här i Sverige. Att ge uppehållstillstånd på psykiatriska och dessutom osäkra diagnoser är vi däremot mycket tveksamma till. Regeringen borde dock ta till sig kravet från det av Svenska kyrkan initierade Påskuppropet.
<B>Låt alla som i många år väntat på ett uppehållstillstånd få chansen att stanna här.</B>
I samband med att Utlänningsnämnden avskaffas till årsskiftet skulle ett nytt regelverk för invandringen kunna tas i bruk. Genom att följa Påskuppropets uppmaning skulle även de nu omdiskuterade apatiska barnen kunna få stanna.
Utan hänvisning till omstridda diagnoser.