Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lägga EU-fördraget på is bästa lösningen

Idag träffar statsminister Göran Persson EU:s nuvarande ordförande och tillika Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker. Mötet dem emellan ingår i förberedelserna inför toppmötet i Bryssel 16-17 juni.

Foto:

Norrköping2005-06-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Någon dagordning behövs knappast för Perssons och Junckers diskussion. Nej-röstarna i Frankrike och Holland har redan bestämt vad som skall diskuteras.

<B>Demokratin i EU fungerar således när det kommer till kritan. Medlemsländernas regeringar och parlament kan dra upp vilka storstilade planer de vill. Det är ändå medborgarna som bestämmer.</B>

I skilda delar av unionen tolkas de franska och holländska folkomröstningsresultaten på olika sätt. I Storbritannien har man lagt sin planerade folkomröstning på is medan polacker och irländare har deklarerat att de tänker pröva fördraget på det sätt som de tidigare bestämt.
Statsminister Persson lånar för sin del sin taktik från Orsa kompani - han lovar inget bestämt.
Perssons statssekreterare Lars Danielsson har på regeringens uppdrag luftat några olika tänkbara handlingsalternativ för Sverige. Eftersom tio medlemsländer redan godkänt fördraget - däribland stora medlemsländer som Spanien, Italien och Tyskland - har Danielsson mycket svårt att tänka sig att fördraget omförhandlas p g a nejmajoriteterna i Holland och Frankrike.

<B>Det nu rådande Nicefördraget är i och för sig möjligt att leva med i ytterligare några år. Enligt Nicebeslutet skall ett toppmöte inkallas när EU fått 27 medlemsländer. Det betyder att EU kan utvidgas med Rumänien och Bulgarien innan fördraget måste ändras.</B>

När Persson och Juncker träffas idag förväntar sig säkert luxemburgaren någon form av besked från Göran Persson. Juncker behöver skaffa sig en uppfattning om hur vindarna blåser inför EU-ledarnas toppmöte den 16-17 juni.
Den svenske statsministern ingår i skaran av mellanstatligt inriktade politiker i EU-kretsen. Utifrån den positionen har han starka skäl att vilja ersätta det mer diffusa Nicefördraget med det nya fördraget där medlemsländernas parlament ges en tydlig plats i EU:s maktdelningssystem.
Å andra sidan uppfattar många i det EU-skeptiska Sverige det nya fördraget som ett steg mot ökad överstatlighet. Persson har därför inte särskilt mycket att förlora på att inta en kritisk hållning till att de kvarvarande länderna skall fortsätta behandla fördraget som om ingenting hänt.

<B>En utebliven riksdagsbehandling i december skulle dessutom avväpna Sören Wibes EU-negativa fraktion inom socialdemokratin.</B>

Även Nils Lundgrens marsch mot riksdagen skulle säkerligen försvåras om den nya konstitutionen läggs på is även i Sverige.

Mitt stalltips är därför att Persson vid sitt samtal med Juncker komma att glida något närmare den brittiska uppfattningen om hur fördraget just nu bör hanteras. I sak vore det också det allra bästa.