Kungen gjorde rätt
Kungen är statschef i Sverige. Till skillnad från statsministern skall statschefen ? enligt gällande grundlag ? avhålla sig från alla former av politiska uttalanden. Framförallt skall han inte kritisera statsministern eller statsråden i regeringen.
Kungen och Drottning Silvia deltar i en minneshögtid i Storkyrkan. Kungens uttalande i DN häromdagen har skapat en del diskussioner. FOTO: SCANPIX
Foto:
Hovets arbetsuppgifter skulle dock enbart vara ceremoniella och representativa. Riskerna för statskupper och för maktkamper mellan kung och statsminister var därmed väl förebyggda.
I samband med naturkatastrofen i Sydostasien har kungen och hovet varit mycket aktiva i representativa och ceremoniella uppdrag. Kungafamiljens insatser har varit mycket uppskattade i dessa sammanhang.
Att delta vid ceremonier och att representera kungahuset i sådana känslomässigt laddade sammankomster som flodvågskatastrofen skapat, påverkar givetvis även kungen och hans familj på många olika sätt.
När kungen i en intervju med Dagens Nyheter i måndags i allmänna ordalag var kritisk mot trögheter och brister i det svenska samhällets ansvarstagande i samband med krisen, så uttalade han en mycket spridd och allmän åsikt bland medborgarna i Sverige. Hans kritik riktade sig inte direkt mot regeringen eller riksdagen utan mot det svenska samhället i stort.
Kungens kritik bör därför uppfattas som närmast ceremoniell och inte alls som någon politisk utmaning mot regeringen. Statsminister Göran Persson har också tydligt förklarat att han inte ser några konstitutionella problem med kungens ord.
Partisekreterare Marita Ulvskogs attack mot kungen ? där hon antyder att kungen möjligen har politiska maktambitioner ? kommer därför förhoppningsvis snart att sjunka undan i den glömskans mörka och djupa källare där politiska överord och överspel dessbättre brukar hamna.