Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kungen gjorde rätt

Kungen är statschef i Sverige. Till skillnad från statsministern skall statschefen ? enligt gällande grundlag ? avhålla sig från alla former av politiska uttalanden. Framförallt skall han inte kritisera statsministern eller statsråden i regeringen.

Kungen och Drottning Silvia deltar i en minneshögtid i Storkyrkan. Kungens uttalande i DN häromdagen har skapat en del diskussioner.
FOTO: SCANPIX

Kungen och Drottning Silvia deltar i en minneshögtid i Storkyrkan. Kungens uttalande i DN häromdagen har skapat en del diskussioner. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2005-01-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bakgrunden till denna ?maktdelning? mellan hovet och regeringen är den kompromiss som nåddes mellan republikaner och monarkister i vår senaste stora grundlagsutredning. Partierna i riksdagen enades då om att monarkin även fortsatt skulle vara en del av det svenska statsskicket.
Hovets arbetsuppgifter skulle dock enbart vara ceremoniella och representativa. Riskerna för statskupper och för maktkamper mellan kung och statsminister var därmed väl förebyggda.
I samband med naturkatastrofen i Sydostasien har kungen och hovet varit mycket aktiva i representativa och ceremoniella uppdrag. Kungafamiljens insatser har varit mycket uppskattade i dessa sammanhang.
Att delta vid ceremonier och att representera kungahuset i sådana känslomässigt laddade sammankomster som flodvågskatastrofen skapat, påverkar givetvis även kungen och hans familj på många olika sätt.
När kungen i en intervju med Dagens Nyheter i måndags i allmänna ordalag var kritisk mot trögheter och brister i det svenska samhällets ansvarstagande i samband med krisen, så uttalade han en mycket spridd och allmän åsikt bland medborgarna i Sverige. Hans kritik riktade sig inte direkt mot regeringen eller riksdagen utan mot det svenska samhället i stort.

Kungens kritik bör därför uppfattas som närmast ceremoniell och inte alls som någon politisk utmaning mot regeringen. Statsminister Göran Persson har också tydligt förklarat att han inte ser några konstitutionella problem med kungens ord.

Partisekreterare Marita Ulvskogs attack mot kungen ? där hon antyder att kungen möjligen har politiska maktambitioner ? kommer därför förhoppningsvis snart att sjunka undan i den glömskans mörka och djupa källare där politiska överord och överspel dessbättre brukar hamna.