Krönika: Lokalhistoria är en vinnare
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fullt med folk i Aluceum och spänningen var stor inför offentliggörandet.
Eftersom det var första gången som Finspångs kommun och Folkbladet korade "Årets Finspångare" så skrevs det historia. Det här var definitivt början på en tradition.
De nominerade var kända Finspångsprofiler allihop. Det blev alltså lokalhistorikern Birger Persson som fick mest röster av Folkbladets läsare. Och han har hela tiden under omröstningsperioden legat bra till, även om de andra också fick många röster. Lokalhistoria är verkligen populärt. Det visar inte bara den här omröstningen. När Birger Persson visar de gamla bilderna från orten så strömmar folk till.
På samma sätt har vi på tidningen märkt av den positiva läsarresponsen på de gamla bilder som han och Kent-Inge Fredriksson visat i Folkbladet i år. Tillsammans med sin kompanjon skriver han nu också en bok och arbetar med ett bildspel om Finspång. Det blir säkert succé.
Böcker med lokalhistoria slår faktiskt ofta ut de nationella bästsäljarna. Den som reser genom Sverige och besöker boklådor kan lätt göra precis den iakttagelsen:
Bestsellerförfattare som Jan Guillou, Liza Marklund och Henning Mankell har ofta sällskap på lokala försäljningslistor med någon hembygdskännare som skrivit en bok om ortens historia.
Det här intresset är alltså också lätt avläsbart för oss i tidningsbranschen.
Jan Nordström har i många år tagit den här tidningens läsare med på tillbakablickar till svunna tider i Norrköping. Utgångspunkten har på senare tid ofta varit en gammal bild av Carl Werngren som sätts in i sitt sammanhang med en text som fördjupar och ger tidsandan. Tidigare i år har Nordström också här i Folkbladet berättat om Vikbolandsbanan i en serie baserad på bilder av Harry Harrysson.
I NT har Lasse Södergrens serie "Stolta Stad" blivit populär, och det har också blivit en bok och DVD-filmer med liknande tema. I Östnytt har Magnus Höjer visat rörliga bilder från förr och även han har skrivit flera böcker med lokalhistoriskt material.
Jag har kommit överens med Birger Persson om att vi gör en nystart av "Den gamla Finspångsbilden" i januari och så ska vi försöka samla de bilder som publicerats i år i en speciell bilaga.
Det finns anledning att fortsätta gräva i våra egna arkiv också. Ett tidningsarkiv är en rik källa att ösa ur. Genom att gå tillbaka och se vad vi skrev för länge sedan kan vi bättre förstå vår samtid.
"Gräv där du står" uppmanade författaren Sven Lindqvist för snart trettio år sedan. Uppmaningen var att utnyttja de kunskaper man hade och forska om sådant som låg nära den egna vardagen.
En självklarhet kan tyckas, men det innebar faktiskt ett nytänkande. Historien är viktig därför att resultatet av den finns kvar. Det var bara det jag ville säga.