Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristerssons känsla för krig

Säkerhet. Claes Thulin ställer frågor om inre och yttre säkerhet till bland andra moderatledaren Ulf Kristersson.

Säkerhet. Claes Thulin ställer frågor om inre och yttre säkerhet till bland andra moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrköping2018-01-24 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Säkerhetsexperter, myndighetschefer, politiker och 350 militärer har diskuterat säkerhetspolitik på Sälens Högfjällshotell under tre dagar förra veckan. Den inre säkerheten i landet oroar alltfler väljare enligt Brottsförebyggandet rådets senaste mätning. Två ministrar i regeringen ansvarar för utvecklingen av vår säkerhetspolitik gentemot omvärlden. Utrikesminister Margot Wallström försvarar vår militära alliansfrihet, medan försvarsminister Peter Hultqvist balanserar på slak lina i sin hållning till militäralliansen Nato.

Försvarsministern har byggt upp ett samarbete med Nato som beskrivs i Värdlandsavtalet. Avtalet tydliggör Sveriges roll som värdland för militära övningar även på svenskt territorium. Det innebär exempelvis att Natostyrkor har tillgång till våra militärbaser vid en internationell kris i vårt närområde.

Sverige beskrivs på Natos hemsida som en av de viktigaste och mest aktiva av försvarsalliansens samarbetspartner. Svensk militär har redan deltagit i Natoledda insatser i Kosovo, Libyen och Afghanistan. Att delta i krigsoperationer utomlands på Natosidan motsäger Margot Wallströms tal om militär alliansfrihet.

Inför valet i september vill väljarna ha besked av både regeringen och Alliansen. Besked om vad de tänker göra för att öka tryggheten vad gäller inre och yttre säkerhet. Vid förra veckans partiledardebatt sa moderatledaren Ulf Kristersson att han får känslan av att det pågår ett krig i vårt land på grund av alla skjutningar och handgranater.

Det finns en mätbar oro för den våldsinriktade kriminaliteten, och det finns en osäkerhet om säkerhetsläget i vårt närområde. Kan regeringen eller Alliansen garantera säkerheten i Sverige? Väljarna har rätt att kräva en handlingsplan vad gäller att förbättra säkerheten och tryggheten i landet. Den nuvarande regeringen kan inte fortsätta leverera dubbla budskap vad gäller Nato. Ska vi vara militärt alliansfria eller allierade med Nato?

Moderaterna kan inte bara tala om att rusta upp polis och militär. Upprustning handlar om rädslor. Säkerhet och trygghet handlar om avspänning. Ungdomar ska inte behöva gå omkring i skottsäkra västar av rädsla att bli skjutna. Frågan är om väljarna före valet får höra hur regering och riksdag skapar avspänning i våra förorter och i det närliggande Östersjöområdet?