Krig igen i Irak
Kriget har brutit ut igen i Irak. Eller så har det aldrig slutat. Trots att president Bush den 1 maj i år förklarade kriget för avslutat och utropade USA som vinnare.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
34 dödade
På måndagsmorgonen dödades 34 människor, varav 26 civila, i Bagdad när fem bilbomber exploderade. Ett av attentaten riktades mot Röda korsets lokaler. Bomben som detonerade där var placerad i en ambulans som körde rakt in i byggnaden. Tolv människor miste livet. Under helgen klarade sig USA:s vice utrikesminister, Paul Wolfowitz, med nöd och näppe undan ett sprängattentat.
Inga hyllningar
Det går inte riktigt som USA tänkt sig i Irak och Bagdad. De hyllningar och varma mottaganden som man förväntat sig har nästintill helt uteblivit. För även om människorna i Irak inte gillade Saddam Husseingillar de inte heller USA.
USA är ockupationsmakten som lovade runt och höll tunt. Ockupationsmakten som lovade fred och frihet men som levererade kaos och nöd och brist på både vatten, mat och sjukvård. Hur länge USA:s "Irakkaos" ska hålla på vet få, allra minst styret i Washington. Den tidigare så självsäkra och positiva tonen från Vita Huset har de senaste dagarna ersatts av en mer tveksam inställning till situationen i Irak.
Utrikesminister Powell sa under söndagen att man inte hade förväntat sig ett sådant hårt motstånd. Försvarsminister Donald Rumsfield har ventilerat liknande tankar. Dock vill man inte medge ockupationen som misslyckad. Powell säger att han ser många positiva saker med läget i Irak som bland annat en ökad pacificering.
Svårt hålla med
Det är svårt att en dag som denna, som mest liknar det vi är vana att se från Israel-Palestinakonflikten, hålla med Powell om att en pacificering börjar tona fram. Snarare tvärtom. Det är nu, och inte under USA:s anfall, som motståndet kommer. Det är nu, när motståndsmännen slagits sig ner på andra platser i Irak och åter hämtat styrka som man med full kraft kan slå till mot den amerikanska ockupationsmakten.
Och var finns Saddam Hussein. Han som enligt Bush och den amerikanska presidentadministrationen var så gott utslagen? Mycket tyder på att han har ett finger med i spelet för att ta tillbaka makten i Irak.
På irakiernas villkor
USA kommer aldrig lyckas skapa demokrati och självstyre i Irak om man inte gör det på irakiernas villkor. USA måste så snabbt som möjligt dra sig tillbaka och låta Irakierna klara sig själva. Kanske blir det inte som USA önskar till punkt och pricka men det måste väl ändå vara bättre än att Saddam åter tar makten, att missnöjet på hemmaplan ökar i takt med att antalet dödade amerikanska soldater stiger och att antalet döda civila stiger för var dag?
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT