Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kontrollen blinkar blå

Friheten sitter ibland trångt i Sverige. Tilltron till vissa människor är påfallande svag. Gårdagens utspel av moderatledaren Fredrik Reinfeldt på DN debatt manar fram bilden av en kontrollhöger som förefaller ha mist allt intresse för frihetliga reformer.

Foto:

Norrköping2005-09-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt Reinfeldt skall arbetslösa och sjuka medborgare - utöver sänkta ersättningar - kontrolleras med en frenesi som leder tankarna till folkpartiets ambitioner att ge skolbarnen betyg en gång i kvarten.
Socialdemokraterna står fortfarande upp för ett hyggligare och värdigare alternativ. Men även inom SAP finns en motvilja mot de frihetliga tankar som en gång var en del av vänsterns idévärld.
På dagens arbetsmarknader bör alla av oss planera för att vi kan drabbas av arbetslöshet inom de kommande sex månaderna. Mest sårbara är alla anställda inom konkurrensutsatta industri- och tjänstenäringar. Men även statligt och kommunalt anställda löper större risker för arbetslöshet i dag än tidigare. Verksamheter förändras, omorganiseras och upphandlas i snabb takt. Ett sjukvårdsjobb i Finspång är inte särskilt säkert. Försvarsarbeten har avvecklats i rasande fart under de senaste åren. Statliga verk flyttas runt i landet. Specialistvården centraliseras. Skolan och äldreomsorgen konkurrensutsätts. Luftfartsverket vill sälja flygplatser.

<B>Jag argumenterar inte emot förändringar och nutidsanpassningar av privat och offentlig verksamhet. Jag konstaterar bara att den enskilda arbetstagarens möjlighet att påverka om man har jobbet kvar eller inte är utomordentligt små.</B>

Osäkerheten om jobben, eller om ens egen framtida hälsoläge, är ett mycket starkt argument för gedigna trygghetsförsäkringar. Vi vet att alla av oss kan drabbas av arbetslöshet och sjukdomar. Därför är det klokt och framsynt av oss att finansiera försäkringar som erbjuder rimlig inkomsttrygghet den dagen man faktiskt drabbas. I den frågan står socialdemokratin stark.
Men var och en borde samtidigt ha friheten att efter eget huvud styra över hur man snabbt kommer tillbaks till arbetslivet. Uppdraget är att skaffa sig ett nytt jobb eller att bli så pass frisk så att man kan gå ut i jobb igen. Ingen skall inbilla mig att tjänstemännen på Försäkringskassan, på socialdepartementet, inom A-kassan eller politikerna i riksdagens socialförsäkrings- och arbetsmarknadsutskott är kompetenta att i detalj föreskriva hur var och en skall gå tillväga för att skaffa sig ett nytt jobb eller bli frisk. Ändå har vi sådana system idag. Och nu vill Reinfeldt göra dem ännu sämre.
I stället för att traska patrull efter kontrollhögern borde socialdemokratin våga sig på att lansera en frihetlig reform där den enskilde ges möjlighet att styra sig själv. Kombinationen av hög ersättningsnivå, lättillgängliga vård- och stödinsatser, personligt ansvar och en tydligt uttalad tidsgräns för försäkringen borde provas i full skala.

<B>Människor är inte dumma i huvudet. Vare sig dagens statliga detaljstyrning eller kontrollhögerns nya regelverk behövs för att få oss att fatta att vi måste söka jobb för att få några jobb.</B>