Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klyftan mellan företag och politik ska överbryggas

Grunden för ett demokratiskt samhälle är en levande dialog där argument prövas och idéer förkastas eller vinner stöd.
Sådana samtal förs runt om i Sverige. Men alltför ofta saknas röster från näringslivet, särskilt röster från enskilda små och medelstora företag.

Norrköping2011-04-27 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta har sin naturliga förklaring.

Små och medelstora företag har i regel fullt upp med mer närliggande aktiviteter som företagets överlevande och jakten på nya lönsamma affärer. Att skriva remissvar eller avsätta annan värdefull tid för aktiviteter utanför kärnverksamheten kan vara nog så svårmotiverat.

Debatt
Många gånger saknas också naturliga arenor för dessa samtal. Här kan organisationer som Handelskammaren, Företagarna och Svenskt Näringsliv spela en viktig roll. Men dialogen måste vara dubbelriktad och för att idéer ska få legitimitet och genomslagskraft krävs engagemang från flera håll samtidigt.

Handelskammaren skapar nu en arena och mötesplats där företag enkelt och tidseffektivt kan möta varandra, politiker och offentliga beslutsfattare. Vi har tidigare öppnat näringslivets mötesplats Kammarforum i Norrköping och tagit fram ett näringspolitiskt program.

Nu tar vi ytterligare ett steg! 2 maj lanserar vi "Näringslivsforum" på Kammarforum i Norrköping, ett återkommande event första måndagen i varje månad. Under avspända former, och med inspiration från intressanta talare, vill vi stimulera till en direktdialog med och mellan företagare och offentliga beslutsfattare. Traditionella ämnen som infrastruktur och kompetensförsörjning likväl som mer ideologiska ämnen har sin naturliga diskussionshemvist inom Näringslivsforum.

Det finns idag på sina håll även en bristande förståelse och kunskap hos gräsrotspolitiker och företagare om varandras vardag. Därför har vi utöver skapandet av Näringslivsforum vänt oss till Borgmästarna i våra större kommuner och föreslagit att varje kommunfullmäktigeledamot avsätter en dag om året för att besöka ett småföretag.

Sammanfattningsvis, vi vill dra vårt strå till stacken för att bygga ut och stimulera till dialog mellan olika aktörer. Endast genom att försöka förstå bägge sidors synpunkter och önskemål kan vi skapa det goda samhälle vi alla eftersträvar.

Läs mer om