Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärnkraften behövs

Norrköping2010-03-25 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ulf Nilsson återkommer med två insändare (23/2 och 26/2) om att kärnkraften inte behövs. Han anger kostnadssiffror för kärnkraft till 74-98 öre/kWh och för landbaserad vindkraft till 45 öre/kWh. Jag har fått information om att den nya finska reaktorn Olkilouto 3, som enligt Ulf kostnadsberäknats till 55 miljarder kr, är ett något högt värde för vad ny kärnkraft kostar. Olkilouto ska ge 1650 MW el vilket ger kapitalkostnaden 33 000 kr/kW. Man räknar med en drifttid på drygt 8 000 timmar per år. Med sju procents ränta och 40 års avskrivningstid blir kapitalkostnaden 33 öre/kWh. Till detta ska läggas kostnaden för drift och underhåll på ca 10 öre och för bränsle högt räknat 10 öre därtill. Totalt ger detta 53 öre/kWh.Jag har inga egna siffror för vindkraften, men om Ulf:s siffra är korrekt så är kärnkraften 17 procent dyrare. Samtidigt har den kvaliteter vindkraften saknar. Kärnkraften ger el när man vill förutsatt att verken är i drift, medan vinden ger el när vädret så tillåter. Variationen i vind-el täcks i vårt land upp av reglerad vattenkraft, men sådan finns inte i obegränsad utsträckning. Detta sätter ett maximum för hur långt vindkraften kan byggas ut. Därtill finns när det gäller vindkraften anledning ta med vad det kostar att bygga backup för densamma. Så med de siffror som visas kan jag omöjligt kalla kärnkraften för ofantligt dyr, men inte heller billig.Sedan har vi det faktum att i världen som helhet produceras två tredjedelar av all elenergi med fossila bränslen och ca 15 procent med kärnkraft. I Indien och Kina förväntas därtill elkonsumtionen växa med ilfart. Så om nu CO2 är ett problem är kärnkraften nödvändig i det globala energiproduktionssystemet. Där ska vi självklart också ha Ulfs "förnybara" i den utsträckning detta låter sig göras.Vad det gäller "att kärnkraften är riskfylld i alla sina led", som Ulf skriver, så är väl då allt annat i världen också detta. För inte går det att hitta speciellt många exempel, om ens något, där västerländsk kärnkraft, allvarligt skadat någon människa. Och detta trots drygt 50 års drift av densamma.
Läs mer om