Karlsson står pall
Hans Karlsson är en av de mest utskällda ministrarna i Göran Perssons regering. Karlssons uppdrag är att fram till 2008 halvera antalet sjuklönedagar. Med sin LO-bakgrund ansågs Hans Karlsson vara lämplig för de tuffa påfrestningar och svåra utmaningar som ligger inbyggda i detta uppdrag.
Arbetslivsminister Hans Karlsson angrips från alla möjliga håll. FOTO: SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hittills har Karlsson stått pall bra. Han kan också trösta sig med att de mest kritiserade statsråden brukar bli väl så långlivade som de mer populära kollegorna. Att utnämna statsråd är nämligen regeringsbildarens ansvar och en eventuell felrekrytering faller därför tillbaks på just densamme - i detta fall Göran Persson.
Hans Karlsson förfogar dessutom över personliga kvalitéer som förr eller senare brukar bidra till goda resultat även i sakfrågorna. Karlsson är t ex påfallande ärlig och uppriktig. I ett samtal med FÖ:s ledarsida konstaterar han att antalet sjuklönedagar nu faktiskt minskar. De minskar rentav så mycket att det uppsatta målet om halvering kan vara möjligt att uppnå 2008.
Men samtidigt medger han ärligt att en viss del av de minskade sjuklöneutbetalningarna sorgligt nog beror på ökande arbetslöshet.
Vid en viss nivå förefaller sjukskrivningar och arbetslöshet att vara kommunicerande kärl - det om vinns på gungorna förloras på karusellerna. Hans Karlsson och regeringen är inte nöjd med dessa etablerade samband. De siktar därför på förnyelse av arbetslivet.
För att hävda arbetslinjen i den svenska välfärdspolitiken vill socialdemokraterna och Karlsson vara pådrivande för en utveckling där deltagandet i arbetslivet - där det är möjligt - kan anpassas mer till varje enskild individ. En människa som är lite skröplig och som har skavanker här och där, kan kanske mycket väl utföra fullgoda och produktiva insatser på tider och i arbetsmiljöer som är anpassade till honom/henne på ett bättre sätt än idag. Kanske är det faktiskt så att arbetslivet idag - tillsammans med privatlivets alla förpliktelser och möjligheter - är så pass krävande att varje ökning av arbetskraften kommer att växlas ut i ökade sjukskrivningar?
Moderaterna och de andra borgerliga partierna har formerat ett alternativ till Hans Karlssons fögderi.
Vinner de borgerliga partierna valet 2006 så väntar därför en utbudschock på arbetsmarknaden. Mängder med människor kommer att pressas ut på arbetsmarknaden eftersom ersättningarna i socialförsäkringarna sänks dramatiskt. Detta innebär samtidigt en lönepress nedåt vilket kommer att skapa ett nytt låglöneproletariat av familjer vilka inte kommer att ha en chans att hänga med i samhällets standardutveckling.
Mot detta ställer Karlsson och socialdemokraterna en samhällsmodell där ingen ansträngning sparas för att med olika stödprogram, matchning och med anpassning av arbetslivet försöka öka antalet arbetade timmar på arbetsplatser som förmår betala hyggliga löner.
En annan god egenskap hos Hans Karlsson är att han avskyr översitteri och moralism.
I samtalet med Folkbladet är Karlsson mycket tydlig i sina uppfattningar om att det naturligtvis finns en rad olika orsaker till den stora ökningen av sjuklöneutbetalningar.
Han är dock lika tydlig i sitt avståndstagande till dem som hävdar att det är fusk och bedrägeri som ligger bakom en stor del av sjukskrivningarna. Karlsson är definitivt ingen v än av fusk - i vilka samhällsklasser och i vilka sammanhang det än utövas.
Men hans starka klasskänsla säger stopp när människor som själva har arbeten där arbete, barn, fritid och småkrasslighet kan mixas ihop under fria och sjuklönebefriade former gärna definierar lågavlönade kvinnors sjukfrånvaro som fusk.
Hans Karlssons personlighet ökar hans chanser att till slut krönas med framgång.
Men utmaningen är tuff. Lyckas borgerligheten sätta bilden av Hans Karlsson och socialdemokraterna som försvarare av bidrag, sjukskrivningar och fusk så är risken stor för regeringsskifte 2006.
Så det vill till att Karlssons politik snabbt visar resultat. Att hänvisa till en målsättning 2008 kommer inte att bära när valkampen blir hård.