Kampen om jämställdhet måste drivas varje dag
Årets jultradition är här, alla feministers plikt att klaga över HM:s underklädsmodeller. Är du inte upprörd över hur modellerna ser och hur de framställs anses du inte vara någon riktig feminist. För mig är problemet mer komplext än så.
H&M:s julmodeller, årgång 2003. Det finns värre saker att ta strid om. FOTO: H&M
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Blir upprörd
Jag blir också arg, över den här och annan reklam, som säger hur vi bör se ut eftersom jag har personliga erfarenheter av vad skönhetsideal och kroppsfixering kan leda till.
Men jag blir också upprörd över de feminister som låter sin kamp handla om att endast en gång om året gå till attack mot HM:s underklädsreklam. De här typen av reklam finns året om, från HM men också från många andra företag.
Jag skulle önska att de, oftast unga kvinnor, som sprayar affischerna fulla med budskap om att krossa patriarkatet också engagerade sig i alla andra, mer vardagliga jämställdhetsfrågor. Frågor som löses med metoder som inte väcker uppmärksamhet i media eller ilska hos allmänheten.
Lägre lön
Jag skulle vilja ha ett ökat engagemang i frågor som gäller löner, för vi kvinnor har fortfarande lägre lön än männen trots att vi utför samma jobb.
Eller i fråga om jämställdhet i förhållanden eftersom i samboförhållanden är det fortfarande kvinnor som städar mest och som tar hand om barnen största delen av tiden.
I svenska bolagsstyrelser sitter det så få kvinnor att det finns fler personer där som heter Göran än vad det finns kvinnor. Det om något är en fråga som borde diskuteras, varje dag, året om.
Det inte bara HM som talar om för oss hur vi ska se ut. Runt om i samhället från skolan till tv:s dokusåpor får vi reda på hur "riktiga" kvinnor bör vara. Inte säga för mycket, inte ha en egen åsikt, vara snygg, sval och helt enkelt inte ta för stor plats. Vi som gör det är inga riktiga kvinnor utan vandrande neutrum, svåra att placera på den könsmässiga skalan. När tjejerna talar en tredjedel av tiden i klassrummet anser både killar och tjejer att tiden är jämt fördelad mellan könen. När tjejerna får ordet hälften av gångerna tycker både killar och tjejer att tjejerna dominerar totalt. Det om något är angeläget att bli upprörd över.
Inte harmlös
Jag säger inte att HM:s reklam är harmlös, för visst den påverkar oss och vårt sätt att se på det som normalt. Men jag blir arg när feminism reduceras till att bara diskutera de medialt gångbara frågorna. Feminism och jämställdhet för mig handlar om att det inte ska spela någon roll vilket kön du har. Inte i skolan, inte på mötet och inte på arbetet. Vi borde med samma frenesi som vi engagerar oss för och emot HM och dess modeller engagera oss och driva på för förändring när det gäller den ojämställdhet vi möter i vardagen.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>