Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kämpa för Vrinnevi - inte folkomröstning

Foto:

Norrköping2004-03-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Schweiz gör man det jämt och ständigt. Folkomröstar alltså. Eller man och man förresten, eftersom människor inte har tid och möjlighet att sätta sig in i den mängd frågor som lyfts till folkomröstning är valdeltagandet följaktligen mycket lågt. De som röstar representerar knappast gemene man.
Snarare marginella påtryckargrupper engagerade enbart i den fråga som för tillfället lyfts.
I Kalifornien har man också folkomröstat på duktigt. Genom att lyfta en rad olika frågor till folkomröstning har man lyckats bakbinda de folkvalda och begränsa deras handlingsutrymme till i det närmaste noll. Om man först röstar nej till alla skattehöjningar och därefter ja till ett antal kostsamma reformer blir det så. De folkvalda blir passiva åskådare medan budgetunderskottet de lämnar över till kommande generationer växer.
Kalifornienexemplet sätter fingret på den allvarligaste invändningen mot att lösa svåra politiska frågor med folkomröstningar. Det är mycket lätt att säga ja, ja, ja till allt som förbättrar människors villkor och ökar välfärden. Svårare är det att säga vad som ska prioriteras ned till förmån för det man sagt ja till. Det torde vara en av anledningarna till att vi har valt ett system med representativ demokrati. Någon måste vara med och ta helhetsansvar och fatta de svåra och tråkiga besluten också. Det är inte alltid så kul, men så ringlar det sällan långa köer till sådana förtroendeuppdrag heller.

Falska förespeglingar
Vi vet redan att norrköpingsborna vill ha en fullvärdig dygnet-runt-öppen akut på Vrinnevi.
Det har framgått med all önskvärd tydlighet på många olika sätt.
Kommunledningen i Norrköping är också eniga på den punkten, från höger till vänster. De behöver inga ytterligare direktiv för att trycka på landstinget i frågan.
Jag har full förståelse för människors frustration över de beslut som landstingsledningen fattat när det gäller Vrinnevisjukhuset. Jag delar den också. Men jag tycker att det är fult att utnyttja människors sunda ryggmärgsreaktioner mot det som är fel och invagga dem i falska förespeglingar om att de genom en kommunal folkomröstning ska kunna påverka frågan. Landstingsledningen känner till opinionen i Norrköping och Motala men har ändå ansett sig tvingade att fatta sitt beslut. Norrköpingsborna, kommunledningen och alla andra, måste bevisa att det vore klokt av dem att ompröva sitt beslut. En folkomröstning gör inte det, den skulle bara slå fast vad som redan är känt.

Vansinne
Verksamheten på ett sjukhus är ingen lämplig fråga för en folkomröstning.
För en kommunal sådan är den till och med helt befängd eftersom kommunen inte kan besluta i frågan. Men inte ens i landstinget är frågan lämplig att folkomrösta om eftersom den är så pass komplex och innehåller så många delar att det är omöjligt att få fram en rimlig formulering att rösta ja eller nej till. Fortsatt verksamhet i Norrköping måste ju hela tiden ställas mot alternativa besparingar eller inkomstökningar.
Att komplicera folkomröstningsfrågan ytterligare genom att dessutom lyfta in driftfrågan, som görs från borgerligt håll, är i det närmaste vansinne.
Vem i kommunen ska medborgarna sedan ställa till svars för förverkligandet av ett folkomröstningsresultat där majoriteten röstat ja till ett fullvärdigt Vrinnevisjukhus i alternativ drift? Landstingsledningen, som är de enda som kan påverka frågan, har varken intresse eller formell skyldighet att beakta resultatet.
Läs mer om