Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag står inte ut längre, nu lämnar jag folkpartiet

Utspelet om språkkrav för medborgarskap, mer krav på invandrare, socialbidragstagare och skolbarn, hårdare tag i kampen mot brott och sänkt ålder för straff har följts av förslag om totalstopp för nya religiösa friskolor, automatisk utvisning av invandrare efter 3:e begångna brottet, ordningsbetyg och ökat antal poliser i invandrartäta förorter och det kommer nya främlingsfientliga utspel hela tiden.

Norrköping2006-06-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En politik som baseras på väljarundersökningar och fokusgrupper är kortsiktig. Var har vårt partis ideologiska bas tagit vägen? Man driver en politik som är baserad på att vinna väljarstöd i vissa frågor.
Vårt partis politik börjar närmar sig marknadens sätt att se på konsumenter. Partiet tenderar att leverera ett snabbt politiskt svar på alla uppmärksammade händelser. Ett skott i Södertälje t.ex. leder snabbt till en särskild rapport för att bryta utanförskapet i storstäderna!
Jag tycker inte att fp:s kravpolitik är det bästa sättet att motverka de problem som finns i vissa bostadsområden. Arbetslösheten i dessa områden är tyvärr bara ännu ett tecken på problemen på den svenska arbetsmarknaden. Lösningen ligger nog mer i arbetsmarknadsåtgärder och förenklade regelverk än i symboliska krav på språktester och fler poliser. Men det senare är ju enklare att sälja och vinna röster på.
Jag håller med Örebros oppositionsråd Staffan Werme (fp) när han skriver att Folkpartiets ledning byter inte ideologi, den överger partiets ideologiska bas för ett populistiskt sökande efter den politik som ska attrahera den genomsnittlige borgerlige väljaren". (DN 040817).
Partiet säger sig våga tala klarspråk om frågorna kring invandringen och brottsligheten. Vad man egentligen gör är att leverera ytterst förenklade lösningar på komplexa globala problem och i längden riskerar man i stället ett bakslag som snarare förstärker problemen och ökar polariseringen.
Jag har delat oron med Liberala ungdomsförbundet (Luf), riksdagsledamoten Erik Ullenhag och många andra partivänner över denna utveckling i partiet, under en längre tid. Jag känner inte igen det parti som modigt hållit en humanistisk och öppen attityd i invandringsfrågan. Vi har varit socialdemokraternas argaste kritiker i fråga om invandringsrätt och utvisningspolitik.
Jag vet att fp inte är ensam om sitt nya "hårdare tag mot invandrarpolitik". Tvärtom, i Europa finns idag liberala partier som skickar påfallande invandringsrestriktiva signaler. Jörg Haider tillhör faktiskt ett liberalt parti. Och vad står fp för?
Jag anser inte att den framtoning som partiet har fått sedan valet
2002 stämmer överens med de liberala värderingar och grunder som jag står för. Jag tycker alltså att primitiva metoder för att vinna röster är det som går hem hos den breda massan och denna populism, står i ett direkt motsatsförhållande till en bildad liberalism.
Jag står inte ut med denna populistiska politik längre. Jag lämnar fp och tänker inte rösta på fp i kommande valet, samtidigt som jag vill uppmana alla folkpartister (och de som har röstat på fp) som inte känner igen sig i denna fullständigt ryggradslösa, taktiserande och populistiska politik att göra detsamma.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
David Javaheri
Norrköping
Läs mer om