Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag är skeptisk till personjakt

Tanken är att sjukskrivna människor skall "friskna till" när pengarna tryter. Det är en personjakt som Widar Andersson är tveksam till. (Bilden är arrangerad). Foto: Scanpix

Tanken är att sjukskrivna människor skall "friskna till" när pengarna tryter. Det är en personjakt som Widar Andersson är tveksam till. (Bilden är arrangerad). Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-12-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tjugofem kronor av varje hundralapp som används för privat konsumtion kommer från någon av socialförsäkringens närmare femtio olika förmåner. Förra året betalade socialförsäkringen ut 391 miljarder kronor. 50 procent av pengarna gick till ålderspensionärer, drygt 30 procent till sjuka och handikappade medan barnfamiljerna tog emot cirka 52 miljarder kronor.

Ledare
Försäkringskassan är ansvarig myndighet för utbetalningarna från försäkringen. I dagarna börjar myndigheten att rekrytera medarbetare till de trehundra nya "fuskjägartjänster" som skall inrättas på Försäkringskassan. De nya medarbetarna kommer till stor del att ägna sig åt de ungefär 220 000 personer som är sjukskrivna. Diagnoser och arbetsförhet kommer att granskas och samkörningar med andra utbetalare - Studiestödsnämnden, A-kassan, m fl - kommer att genomföras.

Fuskbekämpning har plötsligt blivit politiskt rumsrent inom båda blocken. Utöver Försäkringskassans jägare så satsar Skatteverket hårt på anställningar av nya medarbetare som skall jaga skattefuskare och kontrollen av arbetslösa ges ständigt ökade resurser. Moderaternas recept för att komma åt fuskare och inbillningssjuka är sänkta förmåner i socialförsäkringen. Tanken är att sjukskrivna människor - främst inom de stora diagnosgrupperna "neurotiska - stress och förstämningssyndom" och "ryggproblem" som omfattar 40 procent av de sjukskrivna - skall "friskna till" när pengarna tryter. Socialdemokraternas modell för att komma tillrätta med fusket är ökad och utbyggd kontroll. Moderaternas upplägg är definitivt mer primitivt och brutalt. Men även ökad kontroll och utbyggd övervakning har sitt pris. Risken för övergrepp mot enskilda människor ökar i samma takt som staten ger sig själv befogenheter att göra detaljingripanden i människors liv.

På den socialdemokratiska partikongressen tidigare i höst var ombuden tämligen skeptiska mot den tilltagande kontrolltrenden. På kongressen bars många vittnesmål fram om enskilda människor som drabbats hårt av fyrkantiga myndighetsbeslut. Ett så generöst och omfattande system som socialförsäkringen måste givetvis ha en fungerande internkontroll av vart pengarna tar vägen. Frågan är dock om den nu inledda personjakten är rätt väg att gå. Jag är skeptisk.