Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Italien är närmare än vad vi tror

Det var vi som införde varannan damernas. Detta gjordes med en outtröttlig kamp som till sist vann mark.
Nu kämpar vi, inte bara för Sveriges, utan för hela Europas kvinnor. Jämställdheten stannar inte vid landsgränsen!

Foto: Gregorio Borgia

Norrköping2011-03-07 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Italiens kvinnor demonstrerar mot Berlusconis kvinnosyn och ojämställda politik. Lugnt lutar vi oss tillbaka i de svenska TV-sofforna och tänker på den jämställdhet som råder i svensk politik. Vi har så gott som rättvis representation av kvinnor och män i kommunfullmäktige, riksdag och regering. I Norrköpings fullmäktigesal är 43,5 procent kvinnor, en siffra vi måste jobba på att få upp.

Debatt
Men Berlusconis Italien är närmre än vi tror. Svensk politik påverkas inte bara av Sveriges politiker längre. Sedan 15 år är vi medlemmar i EU, och EU är inte jämställt. I EU är det i stor utsträckningmännen som styr och det påverkar oss hemma i Sverige. EU påverkar sex av tio beslut på kommunfullmäktiges dagordning, enligt undersökningar som gjorts av Sveriges kommuner och landsting.

Det finns ingen rättvisa i makt och beslutsfattande för EU:s kvinnor. Vi är tre svenska socialdemokratiska kvinnor av 256 kvinnor i Europaparlamentet, där utgör vi kvinnor endast 35procent av parlamentarikerna. I mäktiga EU-kommissionen är endast 9 av 27 kommissionärer kvinnor.

Dessa orättvisa förhållanden påverkar oss i Sverige. EU:s regler om upphandling, arbetsmiljö och arbetstider påverkar direkt vården, omsorgen och hälsoarbetet i kommunen, som är traditionellt kvinnliga arbetsplatser. Ska vi acceptera att kvinnorna inte har lika mycket att säga till om i dessa frågor på Europanivå?

Det är inte Sverige som är i störst behov av en jämställd EU-apparat. Flera europeiska länder tillåter inte abort, de flesta länder har ingen fungerande barnomsorg. För att inte tala om prostitutionen, i Spanien är det till och med tillåtet med koppleri. En jämn fördelning mellan kvinnor och män i det politiska livet skulle ge en mer effektiv EU-politik och skapa en starkare och välmående demokrati.Ett tydligt exempel är ett förslag till diskrimineringsdirektivet som skulle utöka skyddet mot könsdiskriminering även utanför arbetsmarknaden. Just nu blockeras frågan i rådet, den anses inte som tillräckligt angelägen.

Det är vårt ansvar som politiker att arbeta för att kvinnor och män ska ha lika mycket makt. Det är vårt ansvar att använda våra befogenheter för att underlätta för fler kvinnor att ta sig in i såväl politik som näringsliv. Inför Europaparlamentsvalet 2009 kämpade jag och andra hårt för att fler kvinnor i EU-parlamentet.

Visst pågår det ett jämställdhetsarbete i EU. Europaparlamentet har tryckt på för att förbättra jämställdheten vilket i vissa fall resulterat i lagförslag. Kommissionen har nyligen hotat med lagstiftning om inte kvinnors representation i företagsstyrelser ökar. För ett år sedan, på internationella kvinnodagen presenterade EU- kommissionen sin jämställdhetsstrategi för fem år framöver.

Men det är inte förrän vi kvinnor har lika mycket makt som männen som politik och direktiv kan bli realitet.

Socialdemokraternas politik har varit vägledande för en jämställd politik i Sverige. Det var vi som införde varannan damernas. Detta gjordes med en outtröttlig kamp som till sist vann mark.

Nu kämpar vi, inte bara för Sveriges, utan för hela Europas kvinnor. Jämställdheten stannar inte vid landsgränsen!

Läs mer om