Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Svar direkt:</I> Jirinas fördomar förbluffar

Att ta avstånd från en skönhetstävling handlar inte om att kritisera de enskilda deltagarna, utan om att ifrågasätta
vilka normer som dessa tävlingar 
speglar.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Att ta avstånd från en skönhetstävling handlar inte om att kritisera de enskilda deltagarna, utan om att ifrågasätta vilka normer som dessa tävlingar speglar. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-08-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så här skrev jag i ledaren den 8/8: "Att ta avstånd från en skönhetstävling handlar inte om att kritisera de enskilda deltagarna. Istället handlar det om att ifrågasätta en norm och vilket samhälle med traditionen av skönhetstävlingar speglar." Jag vill inte kritisera några tjejer utan det faktum att sådana här tävlingar arrangeras och framför allt att Norrköpings kommun står bakom med sitt namn, anseende och skattebetalarnas pengar.
Att Jirina Klevstigh känner sig "kvinnlig" och vill titta på snygga tjejer i karnevalen är hennes privata åsikt. Men att som ordförande för moderaterna i Norrköping uttala sig på det sätt som skedde i lördagens tidning förbluffar mig. Jag vet att moderaterna inte är ett feministiskt parti, men jag trodde ändå att Sveriges näst största parti var redo för en något mer djuplodad diskussion om kvinnors underordning och bristande jämställdhet på alla nivåer i samhället.

<b>Löser inte allt</b>
Visst ska vi prata värdegrund Jirina. Då undrar jag vilken värdegrund Norrköpings kommun signalerar när man stöttar en ytlig skönhetstävling?
Att kommunen drar sig ur Thalia-tävlingen löser inte alla problem med att tjejer behandlas nedvärderande som objekt, får höra sexistiska glåpord, har sviktande självkänsla och mår pyton av den pressande utseendefixeringen. Inte ens om all världens skönhetstävlingar avskaffas så löses alla jämställdhetsproblem. I förhållande till frågor som lönediskriminering, ojämställt föräldraansvar och kvinnovåld så är inte skönhetstävlingar den viktigaste frågan.
Men skönhetstävlingar för unga tjejer speglar en norm som jag vill bryta. Jirina tycker uppenbarligen tvärtom och skriver: "Nej Erika, att vara kvinna och bete sig och klä sig därefter är inte fel." Jag har då en fråga till Jirina: Om du inte tycker att det är något fel att kora en "Miss Norrköping", var går gränsen för dig? När kan du se att det går för långt och att ytliga skönhetstävlingar speglar kvinnors generella underordning?

<b>Fördomsfullt svammel</b>
Jirina Klevstigh tror i sin replik idag att jag vill väcka dåligt samvete hos snygga tjejer. Med samma klarsynthet uttalar sig Jiina i lördagens tidning då hon stöttar Thali-tävlingen med följande häpnadsväckande motivering: "Jag tittar hellre på en trevlig söt tjej än en gammal hagga som har palestinasjal över axlarna, röker pipa och svär som en karl. Så är det bara. Jag tror att jag talar för många av oss medelålders kvinnor."
Nu uttalar sig ju inte Jirina Klevstigh som en medelålders kvinna i största allmänhet. Jirina uttalar sig som moderaternas ordförande i Norrköping. Jag kallar uttalandet för fördomsfullt svammel ovärdigt moderaterna i en seriös jämställdhetsdebatt år 2002. Dessutom vore det roligt att höra vad Jirinas partikamrater har att säga gällande skönhetstävlingar sponsrade av skattbetalarnas pengar. Försöker inte moderaterna finansiera ett vallöfte om en kommunal skattesänkning? Tycker vekligen moderaterna då att Thalia-tävlingen är lämplig verksamhet för kommunen att stötta med namn, anseende OCH pengar?
Läs mer om