Intressen i en diktator
Islam Karimov är diktator i Uzbekistan. Under de senaste dagarna har Karimovs militärregim mördat hundratals av sina egna medborgare. Karimov som med rätta kallas "Centralasiens Saddam Hussein" behöver dock inte för stunden vara orolig för att möta samma öde som den forne diktatorn i Irak.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rysslands president Vladimir Putin har heller inget intresse av att islamister tar makten i Uzbekistan. Rysslands stöd för Karimov är onyanserat och öppet. Som "vanligt" har det ryska utrikesministeriet beskrivit upprorsmakarna i Andizjan och andra städer som "extremister" och "banditer". USAs stöd är mer återhållsamt. Washington har riktat försiktig kritik mot Karimovs brutala regim. Men det råder ingen som helst tvekan om att USA står bakom diktatorn.
Så här ser världspolitiken ut ibland. Egna strategiska och ekonomiska intressen styr i hög grad såväl stora och små länders agerande. Sverige är givetvis inget undantag. Handelspolitiska skäl påverkar t ex självklart regeringens attityd till regimen i Kina. Handel och öppenhet är förmodligen de företeelser som mest effektivt driver fram demokrati, fred och välstånd i världen. Att handelspolitiska överväganden är inblandade i länders och regioners relationer är därför inte något att hymla om eller att be om ursäkt för.
<B>Någonstans måste dock även en stormakt som USA vara beredd att dra en skamgräns för vad man av militärstrategiska skäl är beredd att blunda för.</B>
Karimovs slaktarregim befinner sig långt bortanför och nedanför varje sådan tänkbar skamgräns.