Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Intern (s)plittring gynnar Rasmussen

Rasmussen får sitta kvar, tror Widar.

Rasmussen får sitta kvar, tror Widar.

Foto:

Norrköping2005-02-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det drar ihop sig till val i Danmark. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har utlyst valet till den 8 februari och partierna är nu inne i en intensiv kamp om väljarna. De flesta bedömare tar det för troligt att den borgerliga regeringen och Fogh Rasmussen kommer att sitta kvar efter valet. Socialdemokraterna har i många år haft svårt att på allvar utmana borgerligheten om makten. Partiledaren Mogens Lykketoft har heller inte några särskilt stora chanser att bli regeringsbildare efter tisdagens val.
Det finns dock flera kontroversiella frågor i den danska politiken. Den hårda attityden till flyktingar och invandrare som regeringen driver med stöd av det främlingsfientliga Dansk Folkeparti borde t ex öka valtemperaturen. Danmarks deltagande i Irakkriget är ett annat område där regeringen borde kunna utmanas av socialdemokraterna.
Men valdebatten är inte särskilt intensiv i dessa ämnen. Partierna ligger helt enkelt för nära varandra i sina uppfattningar. Socialdemokraterna är dessutom internt splittrade i flera stora frågor vilket bidrar till partiledarens låga profil. Det tidigare mer nyliberalt inriktade partiet Venstre har under sin ledare Fogh Rasmussen också lagt sig mycket nära traditionella socialdemokratiska positioner i många välfärdsfrågor. Samtidigt har den borgerliga regeringen genomfört populära reformer som bl a minskat väntetiderna och ökat de danska medborgarnas valmöjligheter inom sjukvården.
Valrörelsen har därför framförallt kommit att handla om skattepolitik. Skatter är naturligtvis viktigt men vi vet själva - minns Bo Lundgrens tid som moderatledare - att träig och engagemangsdödande sifferexercis knappast drar nya och många väljare till valurnorna.
De som förlorar mest på lågt valdeltagande är, i Danmark likväl som i Sverige, de socialdemokratiska partierna. Därför vill det till något särdeles extra om Lykketoft skall få kröna sin karriär med statsministerposten.
Läs mer om