Intern (s)plittring gynnar Rasmussen
Rasmussen får sitta kvar, tror Widar.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns dock flera kontroversiella frågor i den danska politiken. Den hårda attityden till flyktingar och invandrare som regeringen driver med stöd av det främlingsfientliga Dansk Folkeparti borde t ex öka valtemperaturen. Danmarks deltagande i Irakkriget är ett annat område där regeringen borde kunna utmanas av socialdemokraterna.
Men valdebatten är inte särskilt intensiv i dessa ämnen. Partierna ligger helt enkelt för nära varandra i sina uppfattningar. Socialdemokraterna är dessutom internt splittrade i flera stora frågor vilket bidrar till partiledarens låga profil. Det tidigare mer nyliberalt inriktade partiet Venstre har under sin ledare Fogh Rasmussen också lagt sig mycket nära traditionella socialdemokratiska positioner i många välfärdsfrågor. Samtidigt har den borgerliga regeringen genomfört populära reformer som bl a minskat väntetiderna och ökat de danska medborgarnas valmöjligheter inom sjukvården.
Valrörelsen har därför framförallt kommit att handla om skattepolitik. Skatter är naturligtvis viktigt men vi vet själva - minns Bo Lundgrens tid som moderatledare - att träig och engagemangsdödande sifferexercis knappast drar nya och många väljare till valurnorna.
De som förlorar mest på lågt valdeltagande är, i Danmark likväl som i Sverige, de socialdemokratiska partierna. Därför vill det till något särdeles extra om Lykketoft skall få kröna sin karriär med statsministerposten.