Svarar Sophia Jarl ang Utbildningsnämndens budget underskott:
Jag håller naturligtvis med Sophia Jarl om att relevanta och fullständiga underlag måste ligga till grund för alla politiska beslut. Så även i fallet med Utbildningsnämndens budget. Om inte alla korten ligger på bordet när besluten ska fattas blir det svårt att, som politiker, reservera sig. Jag håller med om att resursfördelningen är en politisk fråga och att de frågor man anser viktigast, ur en ideologisk synvinkel, självklart prioriteras i budgetarbetet. Den rimliga budgetramen har i Norrköpings kommuns fall brustit pga ”oförutsedda utgifter” eftersom man behövt extra resurser till barn med behov av särskilt stöd och därför anställt mer ”personal” än planerat.
Denna grupp av elever ökar stadigt, och jag ser själv i min verksamhet att beslutet att lägga ner de kommungemensamma grupperna inte varit någon vinst, vare sig pedagogiskt eller ekonomiskt. Detta beslut måste ha kostat mycket(?) Personligen tror jag att resurser måste omprioriteras till skolan från andra verksamheter, att vi behöver kommungemensamma grupper, för barn med särskilda behov, så att arbetsmiljön i skolan förbättras, för alla elever.
Det känns tryggt att höra att Moderaterna vill bidra till långsiktiga lösningar i skolan. Jag hoppas bara att hänsyn i fortsättningen kommer att tas initialt till alla de parametrar som påverkar skolans budget. Det är inte ”schysst” av Kvartetten att redovisa underskottet efter budgetdebatten. Var det ett taktiskt spel eller visste de inte om det själva? Betyder det att kommande budget för skolan också byggs på otillräckliga fakta?