Inte särskilt liberal
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Persson var då nyvald statsminister. Vid sitt besök sa Göran Persson bl a att Kinas "stabila system" var en bidragande orsak till landets ekonomiska framgångar.
I går på landsmötet i Göteborg var Leijonborg minst sagt inne på liknande tankegångar. Jag säger inte att folkpartiledaren har fel. Kinas arbetare, ingenjörer och investerare är en allt mer integrerad del av världsekonomin. Det som händer i Kina har direkt påverkan på arbete, forskning och framtida välfärd i Sverige och alla andra länder. Därför är det klokt och intressant att inleda en debatt om Sveriges framtid med en utblick på länder som Kina.
Men har Leijonborg rätt så hade också Persson sina poänger när han nio år före folkpartiledaren gjorde ungefär samma iakttagelser.
Lars Leijonborg påminde om Göran Persson även på ett annat sätt. Båda betraktade Kina ur ett slags systemperspektiv.
Landsmötets tema är t ex "Sverige kan". Ett bättre och mer liberalt anslag hade kanske varit "Svensken kan". Av individer och människor märktes dock inte mycket i Leijonborgs tal. Det var "nationen Sverige" som skulle bli "flitigare, företagsammare och välutbildade".
Vad detta betyder för enskilda människors liv och välfärd fick jag ingen uppfattning om under talet. Leijonborg talade uppifrån och ner till människorna. Han kändes kort sagt inte särskilt liberal.