Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget för bokstavstroende

Norrköping2004-10-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den 27 oktober skall EU-parlamentet säga ja eller nej till de kommissionärer som medlemsländerna och ordföranden Barosso har föreslagit. Italienaren Rocco Buttiglione är det namn som vållar mest strid mellan parlamentet och Barosso.
Buttigliones problem i sammanhanget är att han är en bekännande och rentav bokstavstrogen katolik. Hans starka tro och övertygelse leder honom till en minst sagt mossig och kontroversiell moralkonservatism i frågor om livsstilar och könsroller. Enligt Barrosos förslag skall Buttigliones arbetsuppgifter i kommissionen beröra just dessa områden.
Parlamentets majoritet har därför krävt att Buttiglione - om han alls skall vara kvar i kommissionen - skall få andra ansvarsområden där hans bokstavstrogna kristendom inte är ett hinder.
Barosso har dock hittills vägrat att hörsamma parlamentets krav. Resultatet kan bli att hela kommissionen faller i omröstningen på onsdag nästa vecka.
Rabaldret runt Buttiglione tydliggör hur problematiskt, ja rentav hur omöjligt det är att kombinera en bokstavstroende inställning med ledande och regerande uppdrag i dagens politik. Som politiker måste man nämligen då och då vara beredd att laga efter läge, lyssna på opinioner och korsa sina fingrar för beslut man är med om att stödja. Personer som med hänvisning till någon särskild bokstavstro eller någon oomkullrunkelig uppfattning i någon sakfråga, deklarerar att de "aldrig kommer att ändra sig" blir därför alltid misslyckade som regeringspolitiker.
Buttiglione har därför inte i kommissionen att göra. Detta borde kommissionens ordförande Jose Manuel Barosso inse av egen kraft. Gör han inte det bör parlamentet befria honom och hans kommission från sina uppdrag i Europa.
Läs mer om